Pretul mic de comercializare a fructelor proaspete i-a facut pe tot mai multi fermieri romani sa se gandeasca la noi metode de a da plus valoare produselor. Un exemplu de succes l-am intalnit de curand in localitatea Uila, din judetul Mures, acolo unde intr-un peisaj mirific, a luat fiinta, in urma cu 4 ani, o mica fabricuta de procesare a fructelor.

Initiatorul acestui proiect este Emil Cornel Tamasan, de profesie inginer horticol, care lucreaza cat e ziua de lunga, alaturi de Anișoara Bercea și de familiile lor, o ferma pomicola de aproape 30 hectare cu cirese, visine, mere, pere si prune.

„Am inceput sa lucrez in domeniul pomiculturii inca din anii ’80. Din anul 2010 pot spune ca s-a instalat o oarecare criza in vanzarea fructelor proaspete. Asa am decis sa incepem sa procesam o parte din recolta obtinuta in ferma proprie. Am inceput sa facem compot de cirese, visine, pere, apoi a urmat si cel de prune. Din pacate, pretul mic de vanzare a fructelor proaspete s-a mentinut, asa ca am decis sa diversificam productia si chiar sa o marim. Am adaugat la oferta noastra dulceturi, siropuri, precum si zacusca, paste de tomate si ardei sau chiar si muraturi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Emil Cornel Tamasan, administratorul fermei „Dealurile Uilei”.

Succesul fructelor procesate dupa metode traditionale nu a intarziata sa apara, astfel ca la putin timp, la solicitarea clientilor, Emil Tamasan a inceput sa realizeze siropuri si dulceturi din afine, merisoare, coacaze sau flori de soc.

„In ceea ce priveste modul in care preparam produsele noastre urmarim urmatorul flux tehnologic: incepem prelucrarea cu primele fructe care se coc, alegem cele mai bune si sanatoase fructe, cu care avem un randament cat mai mare. Dupa sortare, spalam fructele, apoi incepem sa le prelucram manual, adica sa scoatem samburii fructelor. Utilizam ceaunul, deoarece aceasta metoda confera un gust autentic produsului pe care il obtinem. In ceea ce privese siropurile acestea sunt obtinute prin metoda de presare la rece. Asa reusim sa pastram cat mai bine calitatile gustative si proprietatile fructelor”, ne-a mai spus fermierul.

Fructele care nu se preteaza procesarii nu sunt aruncate, ci acestea se folosesc la prepararea rachiurilor, ne-a mai spus Emil Tamasan. Inca un amanunt important este ca produsele realizate in ferma „Dealurile Uilei” sunt indulcite cu zahar, nefiind folositi deloc indulcitorii importati. „Acestia nici macar nu fermenteaza alcoolic”, ne-a explicat agricultorul.

Produsele care se bucura de cea mai mare atentie din partea clientilor sunt zacusca cu vinete si cea de ciuperci, siropurile de fructe, in special cele de cireste sau de catina. De asemenea, vanzari bune se inregistreaza si la dulceata din ardei iute, spune Emil Tamasan. „Am inceput sa vindem la targurile de produse traditionale organizate in judetul nostru. Apoi, marind productia, am mers si la targurile din alte judete. De ceva timp am observat ca functioneaza si vanzarea prin internet”, afirma pomicultorul.

Una dintre nemultumirile lui Emil Tamasan este ca micii producatori sunt nevoiti sa plateasca de trei ori impozit pentru un produs finit obtinut, lucru care de cele mai multe ori ii diminueaza cu mult posibilitatile si oportunitatile de dezvoltare.

„Eu, ca taran, platesc impozit pe suprafata de teren pe care o lucrez. Apoi, mai am un impozit pe modul de folosita al terenului – legume, fructe. In cele din urma am si impozitul pe produsul finiti vandut”, ne-a spus Emil Tamasan.

Ca planuri de viitor, Emil Tamasan si-a propus sa termine procesul de retehnologizare a spatiului de procesare, precum si sa sensibilizeze organizatorii de targuri sa acorde o mai mare atentie produselor naturale romanesti.

„Ne dorim sa finalizam investitiile in spatiul de procesare, apoi sa dezvoltam si vanzarea pe internet. Nu in ultimul rand dorim sa sensibilizam cumva organizatorii de targuri astfel incat sa acorde o mai mare atentie promovarii produselor romanesti. De asemenea, trebuie sa cultivam si gustul romanului pentru produse naturale, sanatoase, astfel incat banii care se duc in supermarket, macar o parte din ei, pe produse slabe calitativ, sa se reintoarca la fermierii autentici”, ne-a mai declarat Emil Tamasan.

Fermierii care doresc sa realizeze investitii in procesare legumelor si fructelor pot apela si la fondurile europene nerambursabile, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.