Pentru a oferi plus valoare fructelor, o familie din localitatea gorjeana Ticleni a inceput sa produca vin de mure, un produs special, unic in Romania, care se bucura deja de succes. Sufletul acestei afaceri este Ionel Burtea, in varsta de 21 ani, student la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti. Impreuna cu familia sa, tanarul antreprenor administreaza cele 5 hectare de mure si zmeura cultivate pe terenul bunicii si se pregateste deja sa mareasca suprafata cultivata.
„Totul a inceput acum trei ani cand ne-am decis sa cultivam pe un hectar mure si zmeura. Aveam o mica gradina, de pe vremea bunicilor, insa am hotarat ca ar fi o investitie foarte buna, in contextul in care piata aceasta este slab dezvoltata la noi, in sensul ca importam foarte mult, iar plantatiile noastre sunt mici ca suprafata. Nu am stat prea mult pe ganduri si am achizitionat butasi de la ICDP Pitesti-Maracineni. Ulterior, am marit suprafata cultivata, iar in prezent avem 5 hectare, predominant fiind murul”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Ionel Burtea.
Soiurile folosite in cadrul plantatiei sunt Opal, pentru zmeur, si Cayuga si Thornfree, pentru mur.
„Ne-am dorit mult sa achizitionam material saditor de la institutele de cercetare de la noi, unde avem o certitudine si asupra calitatii, cat si asupra faptului ca soiurile sunt adaptate la climatul din Romania. Ca si productie, in acesti ani am reusit sa scoatem circa 2 tone de mure si circa 500 kg de zmeura. Cantitatea la zmeura e mai mica, deoarece soiul incepe sa produca mai devreme si l-a prins bruma. Ne asteptam insa ca in acest an productia sa fie de aproximativ 10 tone, mai ales ca am marit si suprafata”, ne-a mai spus tanarul fermier.
Pentru cei care ar dori sa incepa o afacere asemanatoare, Ionel Burtea spune ca ca murul si zmeurul nu sunt niste culturi neaparat pretentioase, insa au nevoie de ingrijire si de apa in abundenta, mai ales in perioada de coacere.
„Din punct de vedere tehnic nu pot sa spun ca este o cultura pretentioasa, are nevoie de sistem de irigatii, trebuie multa apa la coacere. Riscurile cele mai mari sunt grindina si gerul. Ca tratamente noi dam cu piatra vanata, impotriva manei”, ne-a explicat Ionel Burtea.
Anul trecut, familia Burtea a reusit sa incheie un contract cu un retailer din Gorj, ceea ce a facut ca majoritatea fructelor din plantatia de la Ticleni sa ajunga pe rafturile supermarketurilor din judet.
„Am reusit sa valorificam productia de anul trecut pe baza unui contract cu un retail, ne-am bucurat sa constatam ca sunt deschisi sa lucreze cu producatorii locali. Am pus murele in caserole si aprovizionam din trei in trei zile. Tot ceea ce am castigat, am reinvestit”, ne-a mai spus tanarul.
Pe langa fructele in stare proaspata sau congelate, familia Burtea a inceput din acest an sa produca si vin de mure, un produs unic in Romania, care are toate sansele sa depaseasca si granitele judetului si, la un moment dat, poate chiar ale tarii.
„E un produs in care am pus mult suflet. Totul a inceput ca un experiment. Pur si simplu gasisem o retata, am inceput sa incercam, iar surpriza a fost sa avem un produs foarte bun. Am simtit potentialul. Se foloseste aceeasi metoda ca la vinul de struguri, insa aici, la mure, fermentatia dureaza mai mult, circa 45 de zile. Momentan vom realiza circa 700 de sticle, am ajuns la forma finala. E putin uimitor si pentru mine. Am inceput in decembrie, iar in prezent vorbim deja de un investitor pentru vinul de mure”, ne-a mai spus Ionel Burtea, pe care il puteti gasi la aceasta adresa de Facebook.
Pentru viitor, tanarul antreprenor isi doreste sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, in special masura 4.1a, care ii va permite sa realizeze si o fabrica, precum si un punct de desfacere. „Este o proocare pentru mine, insa asta imi place cel mai mult. Imi dedic toata ziua acestei activitati, uneori neglijez si facultatea. Insa ceea ce imi doresc e sa vad cum aceasta afacere creste. Sunt multe oportunitati in Romania, ne trebuie mai mult curaj”, este de parere Ionel Burtea.
Murele fac parte din categoria fructelor de padure renumite pentru continutul bogat de antioxidanti si pentru gustul lor deosebit. De asemenea, murele sunt o sursa importanta de acid folic care intervine in functionarea sistemului nervos, precum si in prevenirea unor forme de cancer, precum cel de colon si de stomac.
Foto: Arhiva personala Ionel Burtea