Fermierii, convocati la discutii despre noua Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 24 martie 2017, a avut loc sedinta Grupului tehnic de lucru pentru pregatirea sectorului agricol romanesc in contextul modernizarii si simplificarii politicii agricole comune (PAC) dupa 2020. In cadrul acesteia au participat toti membrii grupului de lucru precum si reprezentanti ai organizatiilor profesionale din sectorul agricol si dezvoltare locala.

Cu aceasta ocazie, toti cei convocati la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au avut un schimb de opinii foarte constructive in vederea pregatirii sectorului agricol romanesc pentru a raspunde principalelor provocari cu care se confrunta agricultura si mediul rural, din punctul de vedere al securitatii alimentare, al vitalitatii zonelor rurale si al contributiei la solutionarea provocarilor reprezentate de schimbarile climatice.

Astfel, toate organizatiile/asociatiile/federatiile din domeniul agricol prezente pentru discutii despre consultarea publica a Comisiei au fost chemate alaturi de MADR pentru a acorda sprijin in vederea completarii si transmiterii chestionarelor.

Scopul final este de a creiona impreuna viziunea sectorului agricol romanesc fata de viitoarea PAC, ale carei linii se contureaza incepand cu rezultatul consultarii publice – Comunicarea Comisiei.

Facem precizarea ca fundamentarea pozitiei Romaniei fata de simplificarea si modernizarea PAC se va face pe baza punctelor de vedere formulate de catre institutiile din sectorul agricol, organizatii ale fermierilor si a celor care privesc dezvoltarea locala.

In viziunea MADR temele importante pentru agricultura romaneasca sunt: cunoasterea si satisfacerea nevoilor fermierilor astfel incat Politica Agricola Comuna sa vina in intampinarea nevoilor acestora, mentinerea unui buget consistent al PAC, convergenta platilor, flexibilitate intre piloni, simplificarea procedurilor administrative.

Reamintim ca la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru pregatirea sectorului agricol romanesc in contextul simplificarii si modernizarii politicii agricole comune (PAC) dupa 2020, iar prima sedinta a acestuia a avut loc in 9 martie 2017.

Grupul de lucru este format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, precum si reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Academiei Romane, ai Institutului de Economie Agrara si ai universitatilor/institutelor de cercetare din domeniu.

In data de 2 februarie a.c. Comisia Europeana a lansat o consultare publica avand ca tema ”Modernizarea si simplificarea Politicii Agricole Comune”, consultare care va ramane deschisa pana la data de 2 mai 2017.

In vederea realizarii acestei consultari, Comisia Europeana a pus la dispozitie un chestionar si o analiza de impact, documente care pot fi accesate in link-ul de mai jos, in limba romana:
https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_ro

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale incurajeaza toate formele asociative din sectorul agricol sa se implice si sa contribuie alaturi de reprezentantii grupului tehnic de lucru la conturarea unei conceptii unitare a sectoarelor prioritare pentru Romania in Politica Agricola Comuna (PAC) dupa 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE