Ce vor pierde si ce vor castiga fermierii cu noua Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel european, discutiile despre viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) sunt in plina desfasurare. De curand, Partidul Popular European (PPE) a adoptat o rezolutie in care traseaza o serie de directii pe care ar trebui sa fie construita noua Politica Agricola Europeana, scrie publicatia Euractiv.com.

Una dintre cele mai importante concluzii din document se refera la amanarea reformarii Politicii Agricole Comune, dupa ce Bruxelles-ul va finaliza iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

„Decat sa avem o reforma grabita, actuala Politica Agricola Comuna ar trebui sa continue pana in 2024”, este o concluzie a Partidului Popular European.

Documentul precizeaza de asemenea ca noi provocari in domeniul apararii si securitatii vor aparea in viitorul an asupra Uniunii Europene si vor necesita resurse financiare suplimentare din bugetul UE, insa acestea nu ar trebui sa fie directionate din fondurile PAC.

O alta prioritate subliniata de document se refera la introducerea de noi tehnologii agricole, precum si la necesitatea de a prioritiza performanta ecologica alaturi de viabilitatea economica.

Preturi corecte pentru fermieri

Un alt subiecte foarte sensibil pentru fermieri este cel al volatilitatii preturilor. In prezent, noteaza documentul, agricultorii sunt „striviti” intre marile lanturi de magazine, cu o putere de negociere net inferioara, si marile corporatii care vand inputuri, precum seminte si ingrasaminte. In noua Politica Agricola Comuna, este necesar ca fermierii sa aiba o pozitie de negociere consolidata.

„Pozitia fermierilor din lantul alimentar trebuie consolidata prin combaterea practicilor comerciale neloiale”, se noteaza in document.

Viitoarea PAC trebuie, prin urmare, sa incurajeze o mai buna organizare economica a sectorului agricol prin cooperare verticala si orizontala, sa sporeasca transparenta pietei, sa clarifice in continuare aplicarea dreptului concurentei pe pietele agricole si sa ofere agricultorilor si statelor membre, daca este necesar, cadru pentru combaterea practicilor neloiale de tranzactionare.

Simplificare, modernizare

Noua Politica Agricola Comuna trebuie in mod necesar simplificata si modernizata, raspunzand astfel cererilor fermierilor in privinda reducerii birocratiei.

Mai mult decat atat, controalele pe teren privind platile directe ar trebui sa se desfasoare o singura data pe an. „Atitudinea nu trebuie sa fie cea de politie, ci de a ajuta fermierul sa devina eligibil pentru plata directa. Totodata, trebuie infiintat un sistem de consiliere adecvat in locul unui sistem de santiuni disproportional si ineficient”, se noteaza in document.

Platile directe: „sub nicio forma nu ar trebui eliminate”

Viitoare Politica Agricola Comuna trebuie in mod prioritar sa pastreze platile directe acordate fermierilor, deoarece in multe cazuri de aceste subventii depind 100% agricultorii, se mai noteaza in document.

„Aceste subventii sunt un element de baza al stabilizarii veniturilor agricole, prin urmare sunt indispensabile. Eliminarea acestora ar trebui evitata cu orice pret”, sunt concluziile redactate de catre Partidul Popular European (PPE).

Documentul atrage atentia ca in prezent nu exista discutii privind introducerea cofinantarii platilor directe, insistand ca acestea sa fie „finantate integral de la bugetul UE”.

In completare, documentul sugereaza ca viitoarea Politica Agricola Comuna sa dezvolte noi instrumente de sprijinire a fermierilor in situatii de criza, precizand totodata ca actualul buget de 440 de milioane de euro este „insuficient”.

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

Citeste si:

Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa 2020

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE