Noua Politica Agricola Comuna, in plina dezbatere: Fermierul trebuie sa primeasca mai mult din pretul platit de consumator

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Principalele organizatii interprofesionale din sectorul agricol discuta in aceasta perioada, cu oficialii guvernamentali, despre principalele modificari care vor fi realizate in cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2020.

Cele mai importante schimbari, dorite de reprezentantii agricultorilor, este ca fermierilor sa li se asigure o pozitie mult mai importanta in cadrul lantului alimentar, in contextul in care exporturile agricole ale UE au crescut anul trecut cu 5,7%.

„Fermierii ar trebui sa beneficieze mai mult de acest castig, de aceea in noua PAC trebuie sa asiguram agricultorului un rol mult mai important. Am inceput deja discutiile asupra noii Politici Agricole Comune, pentru a ne asigura ca avem un sector agricol mult mai eficient in viitor, care este capabil sa raspuna la crize. PAC actuala nu are suficiente instrumente pentru a asigura acest lucru”, a declarat Secretarul General Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, potrivit EurActiv.com.

Oficialul Copa-Cogeca mai atrage atentia ca multi producatori sunt in prezent „presati” de procesatori si consumatori. „Veniturile agricultorilor sunt doar la jumatatea nivelului mediu salarial din UE. De asemenea, veniturile fermierilor au scazut puternic si din cauza preturilor mici si costurilor mari pe care le au in prezent agricultorii. Acestia sunt presati deserori de procesatori si comercianti. Acest lucru trebuie sa inceteze. Avem nevoie de un lant alimentar transparent si functional. Mai mult decat atat, fermierul trebuie sa primeasca o cota mai mare din pretul platit de consumator, mai ales ca pretul este suficient pentru a ne asigura ca o marja echitabila se poate intoarce si la agricultor”, a mai spus Pekka Pesonen, conform unui comunicat.

Secretarul General Copa-Cogeca mai considera de asemenea ca pentru a imbunatati pozitia producatorilor in cadrul lantului alimentar este nevoie de contracte scrise intre toate partile implicate.

„Pentru a imbunatati pozitia producatorilor in lantul alimentar avem nevoie de contracte scrise intre producatori, procesatori si comercianti, pentru a ne asigura ca agricultorii primesc la timp un pret corect pe produsele lor. Totodata, este nevoie de o legislatie la nivelul UE prin care operatorii sa fie amendati atunci cand incalca legea. Nu in ultimul rand, trebuie sa incurajam producatorii sa isi uneasca fortele in cadrul cooperativelor agricole, pentru a avea parte de o desfacere mult mai eficienta pentru produsele lor”, a mai spus secretarul general Copa-Cogeca.

Organizatia Copa-Cogeca reuneste impreuna 88 de organizatii agricole europene, reprezentant astfel la Bruxelles peste 28 de milioane de fermieri din Europa. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole tratand probleme precum: viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE