Cand va incepe plata subventiilor pentru crescatorii de ovine

Facebook
Twitter

Chiar daca pentru crescatorii de bovine au fost demarate platile, oierii nu au primit pana in acest moment nicio subventie APIA pentru Campania din 2015. Multi dintre acestia se afla intr-o situatie disperata, avand de platit numeroase penalitati, ne-a declarat Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania (FOM). Porivit acetuia, dupa 1 august 2016 ar urma sa fie demarata plata subventiilor pentru oieri.

„De la 1 august, avem promisiuni ca se va demara plata subventiilor. Va pot spune ca pe 12 iulie s-a semnat cu SIVECO modulul pentru zootehnie. Speram ca pana la 1 august sa se finalizeze controlul administrativ, si sa se inceapa platile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania (FOM).

De asemenea, acesta ne-a mai spus ca fermierii se afla intr-o situatia disperata din cauza intarzierii platilor. „Oamenii sunt pur si simplu disperati. Problema cea mai grava e ca majoritatea dintre ei nu si-au achitat chiriile pe terenuri. Au penalizari de 1% pe zi. Pentru unii oeri valoarea chiriei se apropie de valoarea penalitatilor. Ce sa mai vorbim de cei care au credite si nu pot sa le plateasca. Numai eu am vreo 20.000 de lei penalitati”, ne-a mai declarat Eugen Gontea.

In acest an, crescatorii de ovine vor incasa circa 24 de lei/cap de animal pentru ANTZ si 4,8 euro/cap animal pentru SCZ.

Conform Hotararii de Guvern, plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile ovine/caprine este de 58,59 milioane euro pentru schema cuplata de productie. In ceea ce priveste sprijinul cuplat zootehnic, a fost stabilit plafonul de 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE