Motivul pentru care APIA intarzie plata SCZ-ul. Dumitru Grigorean: Ne deranjeaza foarte mult minciuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Platile pe zootehnie se realizeaza in prezent cu dificultate pentru crescatorii romani de animale. Desi APIA anunta in cadrul comunicatelor ca a autorizat la plata aproape 17 milioane de euro, liderii asociatilor de profil ii contrazic, argumantand ca foarte putini beneficiari si-au regasit banii in conturi.

„Nici macar pe ANT noi nu am auzit vreun fermier care sa spuna ca are banii in cont, nici macar pe ANT-7. Ce de la APIA spun ca au facut plati, dar unde le fac? Intr-o gaura neagra?”, a declarat telefonic, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Potrivit unui comunicat APIA, au fost autorizate la plata pentru Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul zootehnic (ANTZ), de la bugetul national, urmatoarele sume cu beneficiarii aferenti:

  • 5,06 milioane euro pentru Ajutor National Tranzitoriu in sector zootehnic – Schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un numar de 17.235 beneficiari;
  • 11,82 milioane euro pentru Ajutor National Tranzitoriu in sector zootehnic – Schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un numar 22.404 beneficiari.

In ceea ce priveste plata SCZ-ului, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR) ne-a declarat ca exista sanse reduse ca aceasta schema de plata sa inceapa din luna august.

„E posibil ca nici din august sa nu se inceapa SCZ. De ce se intarzie atat de mult? Din informatiile noaste, APIA a semnat acum doua saptamani contractul pentru un modul destinat SCZ-ului. Noi nu am stiut, insa ministerul, da. Ne intrebam cum au promis ei inca de acum 2 luni ca platesc SCZ-ul, daca stiau la momentul respectiv ca nu au contractul semnat. Si saptamana trecuta, am participat la un forum unde a fost prezent si prim-ministrul. Si pe dansul l-au indus in eroare. Domnul Ciolos ne-a spus atunci ca SCZ-ul va incepe in saptamana 11-15. Ne deranjeaza foarte mult minciuna. Putem spune ca este o bataie de joc la adresa noastra”, ne-a declarat Dumitru Grigorean.

De asemenea, in cadrul comunicatului APIA mai mentioneaza ca platile aferente ANTZ 7 si ANTZ 8 nu sunt conditionate de autorizarea la plata a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic. De asemenea, APIA precizeaza ca depune toate eforturile pentru a finaliza platile catre fermieri cat mai repede, solicitarea de prelungire a termenului limita de plata pana la data de 30 septembrie 2016 fiind o masura de precautie care sa asigure rambursarea integrala a cheltuielilor, fara a pune o presiune suplimentara pe bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE