Drona agricola de ultima generatie, produsa de o firma din Bacau. Cum pot fermierii sa faca tratamente si fertilizari fara sa atinga plantele

Facebook
Twitter

Tot mai multi fermieri romani incep sa devina interesati de utilizarea dronelor in agricultura, aparate care ii pot ajuta nu doar sa supravegheze culturile in camp, dar si sa aplice numeroase tratamente sau chiar fertilizari, reusind astfel sa faca economii substantiale. O asemenea aeronava fara pilot, denumita „Patriot RP”, a fost prezentata de curand publicului de catre compania bacauana Romchim Protect.

Creata in colaborare cu o firma din China, drona Patriot RP este echipata cu mai multi senzori speciali, inclusiv cu camere cu termoviziune. Mai mult decat atat, aeronava este capabila sa aplice culturilor fertilizanti sau pesticide, dispunand de un rezervor de 10 litri.

„Ideea de a realiza un asemenea aparat a venit in 2014, atunci cand am constata ca o serie de fermieri nu au putut sa administreze corect ingrasamintele, in special din cauza ploilor abundente. Am vrut sa venim in intampinarea agricultorilor si sa le oferim o solutie tehnologica avansata, care sa fie totodata in complementaritate si cu celelalte produse pe care noi le avem. Asa s-a nascut ideea dronei Patriot RP. Dupa doi ani de munca, iata ca am putut sa prezentam publicului, chiar in luna februarie, un aparat de zbor fara pilot, creat special pentru domeniul agricol”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Neculcea, administratorul companiei Romchim Protect.

Cu un diametru de 2,2 m, o inaltime de un metru si o greutate de 29 de kg, drona de tip multicopter Patriot RP poate survola pana la o inaltime maxima de circa 200 de metri, avand o autonomie de zbor de aproximativ 20 de minute.

drona 2

Aeronava poate fi folosita si pe timp de noapte, mai ales pentru a asigura paza suprafetelor care urmeaza sa fie recoltate. Pentru acest lucru, drona Patriot RP este dotata cu un senzor de termoviziune si o camera foto – video de inalta definitie, inclusiv in infrarosu, cu stabilizator de imagine.

„Aparatul poate fi folosit foarte bine si pentru supraveghere, mai ales in apropierea perioadelor de recoltare. Stim foarte bine ca multi fermieri se confrunta cu furturi. Pentru a veni in sprijinul agricultorilor, drona are capacitatea de a pulveriza un fluid intens colorat si reflectorizant care persista aproape 10 zile. Urmele de fluid colorat in albastru, roz, galben ori verde raman imprimate pe parul, hainele mainile ori corpul animalelor de tractiune sau utilajelor folosite la furat”, a mai spus Ion Neculcea.

O alta utilizare deosebit de importanta a dronei Patriot RP se refera si la aplicarea fertilizarilor, aceasta actiune putand fiind realizata de la o distanta cuprinsa intre 0,5 m si 4 metri.

drona 3

„Pulverizarea este deosebit de fina, precum un abur. Faptul ca esti foarte aproape de cultura are nenumarate beneficii. Datorita curentilor care se formeaza prin miscarea eliciilor, frunzele se rasucesc, intorcandu-se cu partea inferioara catre pulverizatoare. Astfel, stomatele sunt expuse si mai mult, iar absorbtia nutrientilor se realizeaza si mai bine”, explica Ion Neculcea.

Aparatul de zbor fara pilot produs de compania Romchim Protect a trecut deja o serie de probe tehnice, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie testat si in culturi. Pretul la care ar putea fi comercializata o asemenea drona este de 14.500 de Euro, fara TVA, potrivit lui Ion Neculcea.

FOTO: Facebook ASFAC BCO-4 biostimulator agricol

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE