Irigarea si fertilizarea culturilor reprezinta doua procese deosebit de importante pentru cresterea plantelor. Pentru a veni in sprijinul fermierilor, o companie din Romania a dezvoltat un sistem automat de injectare a fertilizantilor in apa folosita la irigatii. Astfel, agricultorii pot avea un control mult mai exact al procesului de fertilizare, precum si economii substantiale la achizitonarea ingrasamintelor.
„Oferim fermierilor romani niste sisteme performante de fertirigare, care, asa cum spune si numele, au capacitatea sa irige si sa fertilizeze cultura in acelasi timp. Sistemele pot fi controlate pe baza volumului de ingrasaminte, a pH-ului. In general, sistemele folosite sunt prin picurare sau prin microaspersie, fiind dedicate pomiculturii, viticulturii, serelor, solarilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurian Grasu, seful departamentului de constructie si proiectare in cadrul companiei Lantec Industries.
Sistemul automat de fertirigare Xilema, dezvoltat de Lantec, este alcatuit dintr-o unitate de comanda ce actioneaza un set de injectoare conectate la rezervoarele de fertilizanti. Printre avantajele unui astfel de sistem se pot mentiona reducerea costurilor de manopera, prin scaderea numarului de persoane ce gestioneaza activitatea din sera, aplicarea intr-un mod uniform a fertilizantilor in cultura, controlarea pH-ul si a conductivitatii electrice (EC), precum si eliminarea erorii umane in gestionarea si aplicarea ingrasamintelor.
Mai mult decat atat, in zonele in care nu exista curent electric, fermierii pot opta pentru utilizarea unor panouri solare, care sa alimenteze cu energie electrica statiile de fertirigare.
„In tara exista deja cateva exploatatii agricole care si-au dotat unitatile cu asemenea sisteme de fertirigare. De exemplu, avem 5 hectare de sera in judetul Iasi. Tot aici exista si trei exploatatii pomicole. In zona Zimnicea avem o suprafata de 120 de hectare care este deservita de aceste statii. Sunt niste echipamente performante care pot avea pana la 90 de programe de fertirigare, sustinand pana la 9 bazine de ingrasaminte”, a mai spus Laurian Grasu.
O asemenea statie de fertirigare se comercilizeaza cu preturi cuprinse intre 5.000 de euro si 20.000 de euro, in functie de numarul de injectoare folosite, precum si de suprafata agricola care trebuie deservita.
Compania Lantec este prezenta pe piata din Romania de mai bine de zece ani, oferind horticultorilor o gama larga de produse si servicii, de la utilaje agricole specializate si infiintari de plantatii pomicole si viticole sau constructii de sere, pana la linii complete de procesare a fructelor si legumelor.