drone agricole

Drone agricole produse in Romania. Ce economii poate face un fermier cu un astfel de dispozitiv

Facebook
Twitter

Folosite initial in domeniul militar, dronele au inceput sa fie utilizate tot mai mult in scopuri comerciale, dar si civile. Mai nou, aceste dispozitive pot avea o aplicabilitatea foarte mare si in agricultura, acolo unde pot oferi fermierilor, in special celor cu suprafete mari, informatii detaliate cu privire la starea culturilor, ajutandu-i astfel la eficientizarea costurilor de productie.

Astfel, cinci informaticieni din Bucuresti, pasionati de aeronavele fara pilot (UAV-uri), au pus bazele, chiar in acest an, unei firme care isi propune sa ofere agricultorilor romani servicii integrate de scanare prin teledetectie, precum si alte analize a culturilor, cu ajutorul dronelor agricole.

„Dronele pe care noi le producem sunt folosite pentru colectarea informatiilor despre cultura, care nu ar putea fi obtinute pe alta cale. Toata lumea crede ca noi facem doar poze sau filmam. Nu este vorba doar de asta. Momentan este o piata in formare in Romania, chiar daca peste ocean, in Statele Unite, ele sunt folosite in agricultura de ceva timp”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Balaca, administratorul companiei XFlight.

Echipate cu mai multi senzori speciali, dronele agricole pot inregistra date cu privire la nivelul de umiditate a solului, sanatatea plantelor, necesitatea de a aplica fertilizanti, toate aceste lucruri ajutand fermierul sa aiba costuri de productie mult mai reduse.

„Datorita senzorilor si filtrelor speciale care exista la bordul dronelor, fermierul poate avea o harta a culturii in spectrul infrarosu. Acest lucru il ajuta sa identifice zone care nu corespund sa spunem cu standardele dorite de agricultor si poate interveni doar acolo, fara sa fie nevoit sa faca tratamente pentru toata suprafata de teren. Daca se fac scanari regulate, la circa 1-2 saptamani, fermierul poate monitoriza si mai bine evolutia culturii sale. La final de an, un agricultor care foloseste aceste drone poate economisi foarte multi bani, intre 30-70% din costul aferent agriculturii in mod traditional”, afirma Daniel Balaca.

Dronele faciliteaza producerea de harti de inalta rezolutie prin teledetectie, detectare atmosferica si alte aplicabilitati precum analize geografice, geomorfologice, arheologice, topografice si altele. Mai mult decat atat, cu ajutor spectroscopiei, dronele pot asigura monitorizarea evolutiei culturilor inca din faza incipienta a procesului de crestere, diagnosticarea si tratarea diferitelor boli ce pot afecta culturile, analiza incoltirii semintelor, raspandirea algelor in depozitele acvifere.

Drone agricole produse in Romania. Cele mai folosite drone in domeniul agricol, produse de XFlight, sunt cele de tip aripa fixa, destinate suprafetelor de teren mari, precum si dronele de tip multicopter, acestea putand fi folosite chiar si la stropiri, in cazul unor probleme locale cu daunatorii.

„Cele mai avansate drone pe care le avem sunt cele de tip multicopter, acestea avand o autonomie de zbor de 90 de minute. Este o piesa unicat. Mai mult decat atat, aceste drone pot fi folosite si pe ploaie si chiar la un vant de maximum 50 de km/h. Momentan nu oferim acest lucru, dar dronele de tip multicopter pot fi echipate si cu un recipient de circa 10 litri, cu perticide sa spunem, drona avand capacitatea sa faca si stropiri pe anumite suprafete”, povesteste Daniel Balaca.

drone agricole

Drona de tip multicopter – XFL Zoko

Drona de tip multicopter, denumita XFL Zoko, are o structura din cadru de carbon ultrausor, cu o masa totala de 9 kilograme si o autonomie de zbor de 90 de minute. Ghidata prin GPS, drona poate fi folosita in cadrul zborurilor de supraveghere, de mentenanta, cat si in domeniul agricol. La o altitudine mai mare de 15 metri, aparatul nu mai este detectabil pentru urechea umana.

Drone agricole produse in Romania. In prezent, compania XFlight deruleaza tratative pentru un parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti in vederea identificarii cat mai multor tipologii de boli la plante. Astfel, o simpla survolare a unei drone deasupra culturii l-ar putea informa pe fermier in cel mai scurt tip asupra declansarii unei boli vegetative.

Agricultorii interesati pot cumpara serviciile de scanare in spectru infrarosu sau pot achizitiona chiar dronele fabricate de XFlight. Preturile cu care sunt comercializate aceste dispozitive de zbor incep de la circa 2.000 – 3.000 de euro si pot ajunge pana la 50.000 de euro, in cazul multicopterelor de ultima generatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE