Dacian Ciolos: Grupurile de Actiune Locala se pot implica mai mult in promovarea produselor romanesti in cadrul unitatilor turistice

Facebook
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, considera ca Grupurile de Actiune Locala (GAL) ar trebui sa se implice mai mult in promovarea produselor romanesti in unitatile turistice din Romania, scrie Agerpres.

„In paralel cu analiza posibilitatii de a comercializa mai multe produse romanesti alimentare in hipermaket-urile din Romania, haideti sa ne gandim cum sa valorificam mai multe produse romanesti locale in unitatile turistice din Romania, pentru ca inca e o marja mare de manevra acolo. V-as provoca sa va implicati intr-un proiect de gen turism rural cu alimentatie locala in Romania si dumneavoastra puteti fi un factor determinant pentru asta. Ma gandesc, in primul rand, la pensiunile rurale, dar putem merge si la nivelul hotelurilor din Romania, care sa foloseasca cat mai mult produse romanesti. Poate ne gandim, domnule ministru (al Agriculturii, Achim Irimescu — n.r.) sa folosim toata marja de manevra pe care o avem in reglementarile europene sa mergem pe etichetarea de origine a produselor de baza”, a declarat Dacian Ciolos, in cadrul conferintei „Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene”, potrivit sursei citate.

In cadrul evenimentului a participat si presedintele Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala din Romania (FNGAL), Alexandru Potor, care a declarat ca fondurile europene puse la dispozitia GAL-urilor din Romania este de circa 650 de milioane de euro.

Astfel, in perioada de programare 2014-2020, se urmareste acoperirea de catre Grupurile de Actiune Locala a intregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune si orase mici cu o populatie de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publica totala alocata fiind de 563.516.557 Euro. Aceasta suma este arondata sub-masurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala” si 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”. Termenul limita de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) este 8 aprilie 2016, atât pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregatitor, cât si pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.

GAL-urile reprezinta solutia concreta, transformarea in realitate a potentialului pe care comunitatile locale il pot valorifica pentru a se putea inscrie in aceasta noua abordare a dezvoltarii satului european, o abordare prin care se incurajeaza intoarcerea si/sau stabilirea tinerilor in teritoriul LEADER si dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunostinte si implementarea initiativelor inovative.

Mentionam faptul ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul propriu incepand cu luna decembrie 2015, spre consultare publica, Ghidul pentru participarea la selectia SDL, in vederea primirii de observatii din partea celor implicati in dezvoltarea locala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE