Daniel Constantin: Grupurile de Actiune Locala reprezinta singura modalitate prin care cetatenii pot decide investitiile prioritare din zona lor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii pune accent pe dezvoltarea Grupurilor de Actiune Locala (GAL), deoarece acestea reprezinta singura modalitate prin care cetatenii pot decide ce investitii sunt prioritare la nivel local, a declarat Daniel Constantin, la o conferinta organizata in cadrul Caravanei PNDR.

„Pentru noua perioada 2014-2020 fondurile pentru aceste tipuri de investitii s-au dublat. Punem accent in continuare pe Grupurile de Actiune Locala deoarece acestea reprezinta singura modalitate prin care cetatenii, fie ca vorbim de autoritati locale, societate civila, societati comerciale sau persoane fizice, hotarasc ce trebuie finantat pe raza localitatilor care fac parte din GAL. De exemplu, am fost intrebat ce facem cu reteaua de electricitate, pentru ca la nivelul unei comune se creeaza o platforma agricola, dar va fi foarte greu sa ducem curentul electric acolo. Si am dat ca solutie, strategia pentru GAL. Daca dvs. considerati ca este in interes general sa realizati o extindere de retea electrica acolo, puteti sa o faceti prin GAL”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat de asemenea ca isi doreste ca fondurile disponibile prin GAL sa fie accesate, in mod echilibrat, atat de beneficiarii publici, cat si de cei privati.

„M-as bucura sa avem o dezvoltare echilibrata pe GAL, adica sa avem beneficiari privati cat si autoritati publice. Am vazut ca la dvs. in comuna (Covăsînţ, jud. Arad – n.r.) 80% din finantari s-au dus la autoritatile publice locale. Am avut insa si un termen strans. As vrea totusi sa avem un echilibru”, a mai spus Daniel Constantin.

Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

Grupurile de Actiune Locala (GAL) reprezinta parteneriate intre autoritatile locale, sectoarele private si civile. Rolul lor este acela de a pregati si implementa strategiile de dezvoltare locala, care vor pune in aplicare obiectivele din Regulamentul Consiliului (CE) 1698/2005 in aria locala aleasa de acestea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE