Dovleci uriasi, de peste 1 metru diametru, cultivati cu succes de un tanar fermier din Bistrita-Nasaud

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca dovlecii uriasi sunt mai degraba reprezentativi pentru americani, un tanar fermier din Bistrita-Nasaud, dornic sa experimenteze diverse culturi, a inceput de anul trecut sa planteze gigantii dovleci pe propriul teren din comuna Micestii de Campie (Bistrita-Nasaud). Nu mica i-a fost mirarea cand a vazut ca acestia au crescut mai mult decat spera: cu un diametru de circa 1 metru si cu o greutate, in medie, de 50 kg.

„Am inceput sa cultiv acesti dovleci giganti de anul trecut. Am fost impresionat de marimea lor, de aceea am pus si anul acesta, pe o suprafata de 5-6 ari. Eu lucrez in total circa 6 hectare, culturile predominante fiind graul, porumbul, ovazul. Cu dovlecii am vrut sa incerc si altceva, sa ies putin in evidenta cu o cultura mai neobisnuita sa spunem pe la noi. Semintele le-am cumparat anul trecut de la cineva din Sibiu, sunt din strainatate. Acum am inceput sa recoltez si sa am si eu seminte”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Norbert Debreczenyi.

Originar din Statele Unite, soiul de dovleac cultivat de tanarul fermier se numeste „Atlantic Giant”, acesta regasindu-se frecvent la multi pasionati de dovleci giganti.

„Am fost foarte curios sa vad daca si la mine pot creste la fel de mari, si am fost surprins de rezultat. Cel mai mare pe care l-am avut a cantarit 60 kg, insa o medie sa spunem este cam pe la 46-48 kg. Multi insa depasesc 50 kg. Ca si diametru dovleacul ajunge la circa 1 metru, unii sunt mai lunguieti, altii mai rotunzi. Miezul poate depasi frecvent 10 cm grosime. De folosit se pot utiliza ca furaj pentru animale, nu este un soi pentru consum”, ne-a mai explicat fermierul.

Din punct de vedere al cresterii dovlecilor, tanarul agricultor spune ca nu a utilizat ingrasaminte, bazandu-se doar pe teren si pe ploaie. „Nu am irigat, nu avem aceasta posibilitate, si de asemenea nici nu am pus ingrasamant. Cu siguranta, daca un fermier suplimenteaza cultura si din acest punct de vedere, atunci fara indoiala ca si ei vor creste si mai mari. Eu, la suprafata mea, am obtinut anul acesta cam 80 de dovleci. La un hectar, cu siguranta se strang cateva remorci”, ne-a declarat Norbert Debreczenyi.

Tanarul fermier ne-a mai spus ca si anul acesta a reusit sa obtina seminte din dovlecii giganti, acestea urmand sa fie vandute la doritori, in mai toate judetele tarii.

„Lumea e interesata si vrea sa incerce, sa vada daca si la ei in gradina sau pe terenul lor cresc la fel de mari, de aceea pentru cei care doresc pot vinde seminte. Costul in general pentru 60 de seminte este 20 de lei”, ne-a mai spus cultivatorul.

In ceea ce priveste plantarea dovlecilor uriasi, aceasta se realizeaza primavara, in general in luna aprilie, dupa ce ne asiguram ca am trecut de perioada rece. „Ca distante eu i-am plantat la 3×3 metri, punand 3 seminte la fiecare cuib. Le-am sapat, le-am prasit de 3 ori, cam atat”, spune cultivatorul.

dovleci uriasi3

Ca un fapt divers, recordul mondial pentru cel mai mare dovleac din lume este detinut de un cultivator elvetian, Beni Meier. Dovleacul in cauza cantareste nu mai putin de 953,5 kg. Precedentul record mondial era detinut de un american, cu un dovleac de 911 kg.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE