O cultura noua in Romania si care are toate sansele sa ocupe suprafete din ce in ce mai mari in urmatoarea perioada este cea a afinului canadian Saskatoon, un arbust fructifer recunoscut pentru rezistenta sa la ger, precum si pentru capacitatea sa de a fructifica inclusiv pe solurile acide.

Ruben Budau este un tanar fermier din judetul Arad care in urma cu cinci ani a adus primele seminte de afin canadian in Romania, reusind in prezent sa aiba o cultura de 0,5 hectare cu acest arbust. Pe langa afinul Saskatoon, agricultorul aradean mai detine plantatii de catina, zmeura si mur, pe o suprafata totala de 5 hectare.

„Ideea unei ferme pomicole a pornit intr-o zi, pur si simplu, cautam zmeura la un magazin, am vrut sa revin ulterior dupa ea, insa nu mai gasisem. Pur si simplu am inteles in acel moment ca exista un gol foarte mare in piata de fructe de padure. In toamna acelui an am avut si primii zmeuri plantati. A urmat o perioada de documentare, nu avem in plan neaparat sa pornesc o ferma, insa am descoperit ca exista o cerere mult mai mare decat m-am asteptat. In 2011 am depus si un proiect pentru fonduri europene, insa nu am reusit sa ma calific din cauza punctajului, erau foarte multe proiecte depuse. Cu toate acestea, mi-am continuat pasiunea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ruben Budau, administratorul Fermei Barzani.

In ceea ce priveste afinul canadian, fermierul aradean a aflat pentru prima data de el de la un prieten din Canada, care i-a trimis chiar cateva seminte. Deoarece la inceput nu avea cunostinte despre acest arbust fructifer, Ruben Budau a reusit sa tina legatura si cu o ferma canadiana pentru a primi cateva sfaturi privind tehnologia de cultura.

„Am aflat despre acest arbust de la un prieten din Canada si am decis sa vedem cum se prinde. Spre surprinderea noastra, am avut rezultate bune, mai ales datorita faptului ca afinul canadian Saskatoon se poate dezvolta si in conditii dure. Nu e sensibil la ger si nici la seceta, rezista la temperaturi de pana la -40 de grade Celsius”, ne-a spus fermierul aradean.

Afinul canadian Saskatoon intra in mod normal pe rod incepand cu anul 2-3, in functie de varsta arbustului care a fost plantat. Chiar si in primii ani, arbustul poate da productii de pana la 800-1.000 kg la hectar, aceste cantitati dublandu-se incepand cu anul al treilea. „Afinul canadian isi dezvolta prima data radacinile, apoi elemntele superioare care dau fructele. Planta creste puternica si viguroasa, iar fructele sunt foarte dulci si aromate, mai deosebite chiar decat afinele de cultura. Ca durata de viata, afinul canadian poate atinge usor 30 ani”, ne-a mai explicat Ruben Budau.

Potrivit fermierului aradean, afinul Saskatoon are capacitatea de a vegeta pe o gama mult mai larga de soluri in comparatie cu afinul obisnuit. „Daca la afinul normal aciditatea solului recomandata e intre 4,5 – 5,5, la afinul canadian putem merge pana la 7, in mod optim, sau chiar pana la 8, dar nu vom mai avea aceeasi productivitate. Inca un element foarte important legat de sol este ca acesta sa aiba un drenaj bun. Ca perioada optima de plantare, o asemenea cultura se poate infiintat atat primavara (martie-aprilie), precum si toamna (septembrie, octombrie).

Ca schema de plantare, Ruben Budau a folosit o distanta de 3 m intre randuri si de 1 m intre plante. Astfel, intr-un hectar au fost plantate circa 3.300 de arbusti. „Costul unei plante este de aproximativ 15 lei”, ne-a mai spus fermierul.

Din punct de vedere al valorificarii, agricultorul aradean ne-a spus ca reuseste sa-si vanda fructele in cadrului unui lant de magazine. „Am avut cateva emotii la inceput in ceea ce priveste vanzarea, insa am reusit sa am un contract prin care sa vand in magazine. Trebuie doar sa produc cat mai mult si cat mai bun calitativ. Pentru afinul canadian un pret mediu de valorificare ar fi asemanator cu zmeura. Astfel, daca avem la zmeura 15 lei, cam asa putem vinde si afinul, nu poate sa fie sub”, ne-a mai declarat Ruben Budau.

Cultura de afin canadian nu necesita ingrijiri speciale, insa agricultorul care detina o asemenea plantatie trebuie sa se asigure in fiecare an ca nu are buruieni in cultura. De asemenea, exista riscul ca in cazul unui an ploios sa existe o incidenta mai mare a daunatorilor.

Un alt plus care poate fi remarcat la cultura de afin canadian este ca fructele acestui arbust cresc sub forma de ciorchine, ceea ce face ca si recoltarea sa fie mult mai usoara si rapida, chiar daca tufele ajung si pana la 6 m inaltime.

„Ca planuri de viitor imi doresc mult sa marim suprafata cultivata, atat cu afin canadian, precum si cu ceilalti arbusti fructiferi. Inca de la inceput am plecat cu aceasta diversitate, deoarece ne ajuta sa avem venituri pe o perioada mai lunga in cadrul unui an. De asemenea, ne-ar interesa mult sa ne axam si pe produse procesate, deoarece acestea iti pot aduce un profit dublu”, ne-a mai spus Ruben Budau.

Originar din interioriul Americii de Nord, Saskatoon este un soi de afin care a fost cultivat inca din 1970. Pe teritoriul canadian se estimeaza ca sunt cultivate peste 800 de hectare cu acest tip de arbust, planta ocupand de asemenea o suprafata importanta si in Statele Unite.

Share on Facebook