O tanara din judetul Mures si-a dorit sa dea valoarea terenului agricol detinut de parinti prin intermediul unei culturi ceva mai diferite in Romania, si anume lavanda. Astfel, pe o suprafata de jumatate de hectar, Valeria Suciu si-a infiintat propria sa cultura de „aur mov” de pe care recolteaza anual circa 2 tone de floare. In ceea ce priveste valorificarea, tanara produce cu multa migala decoratiuni, precum si ulei esential si apa de lavanda.
„Eu am parintii la tara si din acest motiv m-am gandit sa fac ceva frumos, macar pe o parte din pamant. Adica sa nu mai mergem pe agricultura clasica, porumb, grau, deoarece investesti mult si nu prea scoti mai nimic. Asadar, acum 3 ani am cumparat primele de seminte de lavanda din Germania, le-am semanat noi, am facut plantele si le-am pus in camp. Suntem in cel de-al treilea an si avem o productie aproape maxima”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Valeria Suciu.
Soiul folosit in cadrul plantatiei sale este Lavanda Augustifolia True, recunoscuta pentru numeroasele sale intrebuintari: decoratiuni, culinare, cat si pentru realizarea uleiului esential.
„Sunt foarte multumita de acest soi. Dupa ce l-am plantat in toamna, in primavara plantele erau prinse in proportie de 99%. Nici nu ma astepta, mai ales ca locatia unde este cultura este pe o parte de deal, unde nu prea am posibilitatea sa irig. Soiul se preteaza la multe intrebuintari, chiar eu am experimentat o parte dintre ele. Se poate folosi la decoratiuni, pentru ca este parfumat, la ceaiuri, chiar si in bucatarie, pe prajituri, pentru sirop. La partea de ulei, nu este neaparat cel mai productiv soi, insa uleiul este unul de calitate si parfumat”, ne-a explicat tanara.
Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pe diferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase. Cu toate acestea, cel mai importat aspect in ceea ce priveste alegerea solului este sa ne asiguram ca apa nu va balti.
In plantatia de lavanda din localitatea Visinelu, la granita cu judetul Cluj, Valeria Suciu ingrijeste manual cultura, fara folosirea substantelor chimice.
„Lucrurile de ingirijire sunt manuale, pot spune ca plantatia este una bio, insa pana la acest moment nu am reusit sa o certific. Folosesc sapa, motocultorul, e ceva de munca, chiar si pentru o jumatate de hectar. Perioadele importante in care trebuie tunsa lavanda este primavara, inainte de intrarea in vegetatie sau toamna tarziu, dupa ce iese din vegetatie, ca sa nu afectam planta. Important de asemenea este sa nu se taie prea mult in partea lemnoasa, pentru ca devine mult mai fragila si poate ingheta iarna, la nivelul pamantului. Eu am plantat-o la distantele de 1 metru intre randuri si 50 cm intre plante”, ne-a mai spus Valeria Suciu.
In ceea ce priveste productia, tanara din Mures apreciaza ca soiul de lavanda pe care il foloseste poata oferi o recolta de circa 5 tone la hectar.
„Anul acesta noi ne asteptam la sub 2 tone de floare, din cauza secetei, pe jumatate de hectar, avand in vedere ca suntem in anul 3. Suntem bucurosi pentru ca s-a dezvoltat destul de bine, chiar daca a fost ceva seceta. Ca produse, noi realizam buchete proaspete, marturii nunti, saculeti, apa de lavanda si ulei esential de lavanda”, spune Valeria Suciu.
Tanara cultivatoare de lavanda este de parere ca producatorii acestei plante ar fi mult mai castigati daca si-ar uni fortele in cadrul unei cooperative, pentru a-si valorifica produsele la preturi mai bine.
„In prezent, cam fiecare e pe cont propriu. Ar fi foarte bine daca s-ar organiza niste cooperative, macar zonale, regionale, in care producatorii sa-si aduca produsele si sa valorifice mult mai usor. Asa cred ca s-ar obtine multi mai usor si niste contracte cu marile lanturi de magazine”, ne-a mai spus Valeria Suciu.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.