Din ce țări va veni laptele care va invada România după eliminarea cotelor în 2015?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din 2015, vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, astfel că producători locali ar putea fi sufocați de importuri la prețui mai mici.

Printre țările europene care au realizat producții mai mari de lapte, depășind cotele alocate pentru livrări, se numără Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Irlanda, Cipru și Luxemburg. Acum, aceste state vor fi penalizate, valoarea acestor penalizări fiind de aproximativ 409 milioane de euro. Cele opt state au depășit cotele alocate cu aproape 1,5 milioane de tone de lapte.

În restul celor 20 de stat membre, inclusiv România, nu s-au realizat cotele alocate. Deși importurile de lapte au scăzut în primele șase luni ale anului, există riscul ca producătorii străini să transforme România într-o mare piață, după cum a declarat chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Prezent la o conferință de profil, acesta a declarat că nu mai este o problemă ca laptele să fie transportat pe distanțe mari și că, pe cale de consecință, s-ar putea să găsim din ce în ce mai mult lapte din import în magazine, din 2015.

Pentru a contracara efectele eliminării cotelor de lapte, Ministerul Agriculturii a modificat sistemul de acordare a subvențiilor pentru bovine.  Potrivit șefului de la Agricultură, pentru prima dată după un răstimp îndelungat, în acest an, numărul de capete de bovine a sporit ușor. Creșterea nu este semnificativă, însă s-a oprit declinul, a explicat Daniel Constantin.

Totodată, MADR a lansat o schemă de ajutor de minimis, prin care asociațiile crescătorilor de bovine, înființate la nivel local, putea accesa, prin APIA, echivalentul în lei a cel mult de 5.000 de euro, pentru a cumpăra tancuri de răcire a laptelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE