septembrie 16, 2019
Meniu

Investițiile în fermele de vaci își demonstrează eficiența: importurile s-au redus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu un an înainte de eliminarea cotelor de lapte, crescătorii de vaci de lapte devin din ce în ce mai competitivi, fapt demonstrat și de scăderea importurilor de lapte brut.

În luna martie 2014, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de luna martie 2013 cu 19,7%, respectiv cu 18,2%.

În primele trei luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2013, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 12,5%, la 21.6246 de tone. Astfel, comparativ cu trimestrul întâi din 2013, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 24.037 tone, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

„Creşteri ale producţiei în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013 pot fi menţionate la: lapte de consum cu 8025 tone (+14,2%), brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (91,7% din producţia totală de brânzeturi) cu 1630 tone (+11,4%), smântână de consum cu 931 tone (+7,1%),  lapte acidulat  (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 1480 tone (+3,4%)”, se arată în comunicatul remis de INS.

În trimestrul întâi 2014 comparativ cu trimestrul I 2013, producţia a scăzut la unt cu 33 tone (-1,4%).

Vestea bună este că, în vreme ce cantitatea de lapte colectată de la fermierii români a crescut, importurile de lapte s-au redus cu 3%, de la 29.158 tone în trimestrul întâi 2013 la 28.295 tone în același interval din 2014.  

În luna martie 2014 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 13.134 tone (+19,7%), iar importurile s-au diminuat cu aproape o 22%, la 8.018 tone.

Dintre principalele produse lactate cea mai mare creştere a producţiei în luna martie 2014 comparativ cu luna februarie 2014 a avut loc la brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (91,3% din producţia totală de brânzeturi) cu 999 tone (+20,2%).

Scăderea producţiei, în luna martie 2014 comparativ cu luna precedentă, poate fi menţionată la: smântâna de consum cu 204 tone (-4,4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 109 tone (-0,8%), lapte de consum cu 105 tone (-0,5%).

Faţă de luna martie din anul precedent, în luna martie 2014 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 12.287 tone (+18,2%), iar importurile s-au reduc cu aproape 18%. Producţia principalelor produse lactate a crescut în luna martie 2014 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2013 astfel: brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 695 tone (+13,2%), lapte de consum cu 1510 tone (+7,7%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 309 tone (+2,2%), unt cu 13 tone (+1,7%), smântâna de consum cu 58 tone (+1,3%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE