Decizia Friesland, proprietarul Napolact, îi face pe fermierii din Ardeal să arunce mii de litri de lapte pe zi

Facebook
Twitter

După ce au făcut investiții pentru a putea vinde lapte de calitate, micii producători din județele Satu Mare, Bihor, Maramureș și Sălaj se văd puși în situația de a da laptele la porci, ca urmare a decizie Friesland Campina, proprietarul mărcii Napolact, de a renunța la contractele cu aceștia.

„Din iunie, nu mai preiau laptele de la noi, ci din Ungaria. Este un dezastru pentru că numai în Mureș avem peste 60 de centre de colectare, unde se livrau zilnic 100.000 de litri de lapte. Oamenii sunt terminați”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Fermierii români livrau laptele către multinațională cu 80-90 de bani pe litru, în condițiile în care laptele importat din Ungaria costă 70 de bani pe litru. Situația în care se află producătorii din Transilvania s-ar putea extinde și în alte zone ale țării, după 1 ianuarie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, astfel că se vor putea face importuri pe bandă rulantă.

Ca urmare a articolului privind decizia companiei de a renunța la o parte din cantitățile de lapte preluate de la fermierii ardeleni, FrieslandCampina România ne-a comunicat că pentru toate produsele Napolact folosește, pe toată durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la acești producători.

În prezent, FrieslandCampina România are peste 1.000 de ferme partenere în Ardeal.

„Colectăm în prezent mai mult lapte decât în 2013. Problema cu laptele crud nu ține de cât de mult putem colecta, ci de diferența între volumele produse vara și iarna. În Romania, datorită climei și a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud în sezoanele calde și prea puțin în cele reci, creând un dezechilibru ce trebuie rezolvat de către companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioada verii, dar acum, creșterea este de 30% în producția de lapte crud. Datorită acestei creșteri, am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul în Maramureș. În aceste condiții, în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte țări membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezintă aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durata unui an și nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv din lapte din Ardeal. Din martie 2014 până acum nu am folosit, în toata producția FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă țără decât România”, spune Cornel Cărămizaru, director de vânzări FrieslandCampina România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE