UE vrea să interzică vânzarea de produse provenind de la animalele clonate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană vrea să interzică vânzarea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de animale clonate, precum şi tehnicile de clonare în cazul animalelor de fermă pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Interdicţiile ar putea intra în vigoare, cel mai devreme în 2016, în cazul în care Parlamentul European şi Consiliul European vor da undă verde celor trei proiecte legislative adoptate în cursul săptămânii în acest sens de către membrii CE.

Mulţi se întreabă însă dacă interdicţiile pe care vor să le impună oficialii europeni au o aplicabilitate practică, în condiţiile în care, pâna acum, metodele de clonare nu au fost utilizate în UE.

Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg le răspunde “gurilor rele” că UE are nevoie de punerea în vigoare a acestei interdicţii, în principal, din motive legate de bunăstarea animalelor. El este, totodată, de părere ca utilizarea clonării nu este necesară în statele membre pentru obţinerea materiei prime necesare industriei alimentare.

“Interdicţia va avea un efect practic, chiar dacă clonarea nu este practicată în UE, pentru că se ridică în sine problema importurilor”, a explicat Borg într-un interviu viEUws.

Cum se pot vinde în UE produsele obţinute de la animale clonate

Vânzarea alimentelor provenite de la animale clonate se poate realiza, la ora actuală, doar pe baza unei aprobări obţinute pe baza unei evaluări ştiinţifice a siguranţei alimentare realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

“Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare”, potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene.

Membrii Parlamentului European au insistat recent să fie introdusă o metodă de etichetare a produselor provenite de la puii animalelor clonate.

“Comisia a simţit că este necesară o perioadă de timp mai indelungată pentru a cerceta această problemă. Am preferat să lansăm interzicerea tehnicilor de clonare şi a importului de animale clonate, iar apoi să examinăm această problemă”, a explicat Borg, adaugând faptul că nimic nu poate opri Parlamentul European să introducă în acest caz o nouă metodă de etichetare a produselor.

Mulţi dintre europeni nu acceptă folosirea clonării în activitatea industriei alimentare

Mai bine de jumătate dintre locuitorii statelor membre UE nu ar accepta niciodată folosirea clonării în scopul producţiei alimentare, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru.

Aproape jumătate spun, de asemenea, că nu ar cumpăra în niciun caz carne sau lapte provenite de la animale clonate, chiar dacă o sursă de încredere ar spune că produsele ar fi bune pentru consumul uman.

Conform datelor aceluiaşi Eurobarometru, 52% dintre români nu ar cumpăra produse provenite de la animale clonate, în timp ce 22% ar fi de acord să achiziţioneze astfel de alimente în anumite situaţii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE