Dezastru pentru micii producători de lapte: s-au cerut bani doar pentru 30 de tancuri de răcire

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Schema de ajutor de minimis destinată micilor producători de lapte în vederea achiziționării de tancuri de răcire a laptelui nu a rezultatele scontate în sate, astfel că s-au depus cereri de finanțare doar pentru 30 de tancuri.

„Situația este foarte proastă, pentru că s-a dat prea multe atribuții primăriilor și așa ne-am trezit că se vor cumpăra doar 30 de tancuri de răcire a laptelui la nivel național. Primăria trebuia să pună la dispoziție terenul și construcția aferentă pentru instalarea tancului de răcire, deoarece ordonanța nu prevedea posibilitatea achiziționării de tancuri mobile. Ce primar renunță la ceva de bună voie? Apoi, trebuiau parcurși prea mulți pași, de la înființarea asociației și depunerea cererii de finanțare, demersuri birocratice prea complicate, dacă ne gândim că majoritatea beneficiarilor au peste 60 de ani. Culmea este că noi am acceptat ca banii pentru această schemă să fie luați din fondurile pentru subvenția de cap de animal”, arată Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Schema de miminis pentru achiziționarea tancurilor de răcire era o soluție, în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 a expirat derogarea privind comercializarea laptelui neconform. În plus, de la 1 ianuarie 2015 vor fi eliminate cotele de lapte, astfel că nu vor mai exista limite în ceea ce privește importurile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE