Consiliul European al Laptelui: noul comisar pentru agricultură, Phil Hogan, nu trebuie să se schimbe cursul!

Facebook
Twitter

Chiar dacă Dacian Cioloș părăsește poziția de comisar european pentru agricultură, la sfârșitul anului, noul comisar european pentru agricultură, Phil Hogan,  trebuie să continue politica de stabilizare a pieței laptelui, susțin producătorii.

Noua Comisie Europeană, care urmează să preia mandatul pe 1 noiembrie 2014, va desemna un nou comisar pentru portofoliul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în persoana irlandezului Phil Hogan. Nominalizarea acestuia mai trebuie să fie confirmată de către Parlamentul European și Consiliu la sfârșitul lunii octombrie.

Sieta van Keimpema, vice-președintele Consiliului European al Laptelui (EMB), l-a felicitat pe Phil Hogan pentru desemnarea în cadrul noului legislativ european și i-a transmis  că „schimbarea de comisar nu trebuie să însemne o schimbare de direcție în agricultură”.

Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, a considerat că pe piața laptelui trebuie mai bine reglementată, atitudine a susținută în mare parte de către membrii Parlamentului European. Chiar dacă în timpul mandatului Cioloș „de comisar nici o prevedere eficientă a fost făcută pentru perioada de după eliminarea cotelor de lapte în 2015, el și echipa sa au lucrat în direcția cea bună”, potrivit lui Sieta van Keimpema, vice-președintele Consiliului European al Laptelui (EMB).

Erwin Schöpges, un membru al Consiliului EMB, a adăugat că „Cioloș a văzut și a abordat problemele majore existente, cum ar fi Agenția de Monitorizare pentru piața laptelui. Totodată, este foarte importantă comunicarea cu organizațiile care reprezintă într-adevăr producătorii „.

Politica de stabilizare a pieței laptelui trebuie continuată în mandatul noului comisar pentru agricultură, Phil Hogan, au conchis reprezentanții producătorilor, acest lucru fiind, de altfel, stipulat în cuprinsul articolului 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care prevede faptul că „Obiectivele politicii agricole comune sunt: ​​[…] a asigura un nivel de trai echitabil pentru producătorii agricoli, în special prin majorarea venitului individual al lucrătorilor din agricultură; stabilizarea piețelor; pentru a asigurarea disponibilității de bunuri (…).”

Sieta van Keimpema, vice-președintele Consiliului European al Laptelui (EMB) consideră că este de la sine înțeles că noul comisar european al Agriculturii, Phil Hogan, trebuie să ducă problematica până la capăt, astfel încât instrumentele necesare de pe piața laptelui să fie puse în aplicare în cele din urmă.

„Încă o dată, aceste evenimente, cum ar fi embargoul impus de Rusia asupra importurilor, demonstrează foarte clar pentru noi faptul că trebuie să avem căile și mijloacele de a fi capabili să reacționăm în mod adecvat la crize și situații specifice de pe piață. EMB este pregătită și dispusă să coopereze cu noul comisar pentru agricultură și Comisia Europeană în viitor”, a subliniat acesta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE