Cum își împart ajutorul de la stat Culiță Țărâță, Ștefan Poienaru și Romsilva

Facebook
Twitter

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plata aferentă ajutoarelor de minimis pentru conservarea raselor locale de animale în pericol de abandon. Pe lista beneficiarilor se regăsesc doi dintre cei mai mari latifundiari din România, Culiță Tărâță și Ștefan Poienaru, dar și Regia autonomă Romsilva.

„Suma totală plătită este de 1.361.425 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național, pentru un număr de 103 beneficiari”, a informat APIA.

Plata se face în conformitate cu HG 962/2013, pentru beneficiarii eligibili prevăzuți în OMADR 1416/2013. Ajutorul de minimis se acordă în scopul prevenirii reducerii efectivelor, cu posibile consecinţe de abandon al acestei activităţi, deoarece rasele locale au o productivitate mai scăzută. Printre beneficiarii ajutorului de minimis se numără și:

  • proprietarii de taurine din rasa Sură de Stepă,
  • proprietarii de ovine din rasele Karakul de Botoșani, Țigaie varietate ruginie, Rațca, Merinos de Palas, Merinos de Cluj,
  • proprietarii caprine din rasele Alba de Banat sau Carpatina,
  • proprietarii  de porci din rasele Mangalița sau Bazna,
  • proprietarii de cai din rasele Huțul, Lipițan, Semigreu sau Gidran,
  • proprietarii de găini Gât Golaș de Transilvania,
  • proprietarii de viermi de mătase Bombyx Mori.

Potrivit OMADR 1416/2013, unul dintre principalii beneficiari este Romsilva, care are în patrimoniu cai din rasele Semigreul Românesc, Cal de sport românesc, Nonius, shagya arabă, Gidran, Huțul, Cal de Bucovina, Furioso North Star. În cazul acestor rase, Regia este singurul beneficiar din listă. În schimb, în cazul cailor din rasa Lipițan, pe lista aprobată de MADR, alături de Romsilva, se numără atât firme, cât și persoane fizice.

În condițiile în care creșterea viermilor de mătase este o meserie pe cale de dispariție, pe lista beneficiarilor se regăsesc doar două nume, respectiv Sericarom București și USAMV Cluj Napoca.

În schimb, pe lista crescătorilor de capre din rasele incluse pe lista celor cu risc de abandon se numără și Agrofam Holding, controlat de Ștefan Poienaru, care deține atât caprine din rasele Alba de Banat, cât și din rasa Carpatina. Totodată, Agrofam va primi sprijin și pentru exemplarele de Țigaie cu cap Negru de Teleorman sau Merinos de Palas din patrimoniu.

Un alt nume cunoscut care se regăsește pe listă este cel al firmei TCE 3 Brazi, grup de firme înființat de actualul președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.  Grupul deține 20 de exemplare din rasa de taurine Sură de Stepă. Cel mai mare proprietar este însă SCDCB Dancu, cu 44 de exemplare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE