Rase de capre. Carpatina este cea mai răspândită rasă de capre din România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Carpatina este cea mai veche şi cea mai răspândită, primitivă, rustică, rezistentă şi foarte heterogenă, din punct de vedere al culorii, dezvoltării şi exteriorului şi a producţiilor de lapte şi de iezi. Provine din capra Prisca.

Caracteristicile rasei Carpatine:

  • talie medie
  • corp alungit
  • spinarea ascuţită
  • şale înguste
  • piept strâmt
  • culori diferite
  • păr lung
  • uger slab

Marea variabilitate a conformaţiei şi taliei se bazează exclusiv pe zona în care se găseşte. Coarnele sunt prezente la ambele sexe, mai dezvoltate însă la masculi, putându-se întâlni şi exemplare fără coarne. Culoarea la caprinele acestei rase este în majoritatea cazurilor albă, însă se mai întâlnesc frecvent şi indivizi de diverse culori, precum şi multe bălţături. Urmează apoi caprele de culoare gri de nuanţe diferite, apoi cele roşcate, albe și negre.

Structura învelişului pilos este reprezentat din două categorii de fibre: păr şi puf deosebite între ele prin lungime şi fineţe. Lungimea firelor de păr este cuprinsă între 7-10 cm cu maxime de peste 30 cm, iar a fibrelor de puf este de 2-4 cm. Producţia piloasă este în general redusă, fiind cuprinsă între circa 0,150-0,250 kg puf şi 0,600-1,200 kg păr şi se recoltează prin pieptănare.

Greutatea corporală lanaştere este cuprinsă între 2,5 şi 4 kg în funcţie de numărul de iezi obţinuţi. La adulţi greutatea vie este cuprinsă între 35-43 kg la femele şi 50-60 kg la masculi.

Nu este pretenţioasă laclimat şi nici la condiţiile de furajare din România.

Poate fi crescută atât pe păşune cât şi pe stabulaţie. Prima fătare este la 2 ani şi prolificitatea este de 1-2 iezi pe fătare.

Producţia de lapte este medie ( 200-250 litri obţinuţi într-o lactaţie de 200-240 zile , cu maxima de 800 litri şi un procent de grăsime situat între 4,5-6,5%, cu maxima de 10% ) iar iezii au un spor destul de bun de creştere. Nu suntsensibile la îmbolnăvire.

Prolificitatea rasei este relativ redusă încadrându-se între limitele 130 -140 %.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE