Rase de cai. Calul Semigreu Românesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În jurul anului 1960, a început să se contureze o noua rasă de cai, Semigreul Românesc, omologată în 1985. Ideea creării acestei rase a pornit de la faptul că efectivele de tip semigreu importate nu se adaptau condițiilor pedoclimatice din țara noastră.

Așa că s-a purces la încrucișări între animale din rasa masivului Ardenez, care s-au adaptat foarte bine condițiilor climatice din țara noastră, cu Trăpașul Românesc. Ulterior, s-au folosit pentru încrucișări și efective din rasele Lipițan, Furioso North-Star și un număr restrâns de iepe locale din zona Bărăganului.

De aceea, rasa Semigreu Românesc este o rasă relativ tânără, care a fost creată pentru a ajuta agricultorii și pentru a face transporturi grele. În medie, caii din rasa Semigreu Românesc ajung la o talie de 158 de cm și o greutate de 600 de kg. Ei pot tracta o greutate de 3-4 ori mai mare decât greutatea lor vie, pe distanțe lungi, la pas.

Animal extrem de puternic, Semigreul Românesc are greabănul scurt şi şters, însă îmbrăcat în musculatură. Membrele sale sunt puternice, cu articulaţii largi. Capul este bine proporționat față de restul corpului, cu profilul drept sau ușor convex, fruntea largă, urechile potrivit de lungi. Coama și coada sunt foarte bogate, ondulate. Spinarea este lungă, largă, puternică, șalele sunt scurte, duble. Crupa este dreptunghiulară, dublă. Pieptul este larg, musculos, toracele adânc.

De la strămoșul său din rasa ardeneză, Semigreul Românesc a moștenit roba deresă, piersicie sau murgă.

În ciuda aspectului musculos, Semigreul Românesc este un cal armonios construit, viguros, cu o mare mobilitate, docil şi muncitor. E un cal vioi.

Herghelia Beclean

La Herghelia Beclean, aflată în patrimoniul Romsilva, Semigreul Românesc este la el acasă. Tot acolo, pe malul Șomeșului, în județul Bistrița-Năsăud, sunt îngrijiți și lipițani. În prezent, la Herghelia Beclean se lucrează la ameliorarea rasei. Scopul este ca, la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie de:

La iepe:

  • talia de 158 cm
  • perimetrul toracic de 188 cm
  • perimetrul fluierului de 21 cm

La armăsari:

  • talia de 158 cm
  • perimetrul toracic de 186 de cm
  • perimetrul fluierului de 22 de cm

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE