Rase de cai. Trăpaşul Românesc are strămoși americani, francezi și ruși

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trăpașul Românesc face parte din grupul raselor de trăpași, care au ca însușire comună aptitudinea pentru trapul de viteză.

Trăpașul Românesc s-a consolidat ca rasă în ultimele decenii, la formarea sa participând, în principal, trăpașul american (în proporție de 85%), trăpașul Orlov (în proportie de 10%), trăpașul francez (în proporție de 5%) și trăpașul rusesc (in procent de 5%). Totodată, în cadrul încrucișărilor complexe realizate pentru formarea rasei, s-a folosit și o infuzie de sânge cu varietățile Nonius și Furioso North Star.

În prezent, această rasă se creşte la hergheliile Rusetu şi Dor Mărunt, iar probele pentru testarea performanţei se dau pe Hipodromul de Trap din Ploieşti.

Trăpaşul Românesc este de dezvoltare mijlocie, eumetrică, în jurul a 155-157 cm. Capul este uscăţiv, cu un profil drept. Pieptul este larg şi musculos, iar membrele – uscăţive, dar puternice. Este uşor de dresat, fiind docil, liniştit şi blând.

Trăpaşul Românesc este ideal pentru tracţiune, în special pe drumuri de ţară, deoarece se poate în trap pe distanţe mari, grație rezistenţei remarabile. Această rasă este folosită şi pentru ameliorarea cailor locali din Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Metişii iepelor locale au o energie mai mare decât a părinţilor.

Herghelia Dor Mărunt, casa Trăpaşului Românesc

Herghelia Dor Mărunt a fost înființată în1953, obiectul de activitate fiind tocmai creșterea și ameliorare rasei Trăpaș Românesc. Alături de Trăpașul Românesc, la Dor Mărunt se crește și un nucleu din rasa Semigreu Românesc, în principal pentru deservirea unității. Popularea hergheliei s-a realizat cu efective aduse de la Jegalia și Segarcea.

În noiembrie 2011 nucleul de reproducție de rasă Trăpașă a fost transferat la herghelia Jegalia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE