Rase de oi. Rasa Turcana

Facebook
Twitter

Turcana, cea mai cunoscuta rasa de oi din România, este preferata de ciobani gratie rezistentei si adaptabilitatii sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Ponderea oilor Turcane in totalul efectivelor de ovine la nivel național este de 80,5%, potrivit ultimului buletin tehnic emis de ANARZ, la finele lunii martie a acestui an.

Datorită conformației corporale alungite, specifică ovinelor care sunt crescute pentru lana, lapte și carne, oile  Turcane sunt preferatele crescătorilor din România. Efectivele se remarcă prin constituția robustă și mobilitatea pronunțată. În plus, Turcana stă bine și la capitolul productivitate, având un indice al fecundității de 95% și un indice prolific de 105%.

Turcana
se evidenţiază ca rasă prin rusticitatea şi rezistenţa organică deosebită.

la întreţinerea pe păşunile alpine înalte, cu precipitaţii abundente, faptul că suportă bine iernile geroase,  că este puţin pretenţioasa la conditiile de furajare şi adăpostire.  Valorifică toate categoriile de furaje predominant  celulozice: fânuri, vreji, paie, coceni de porumb etc., fără a necesita cantităţi mari de hrană.

Producția de carne

Oile Turcane ajung la o greutate medie de 14 kg la vârsta de 2 luni. Greutatea se dublează la 6 luni. La vârstă adultă, oile pot cântări și 55 de kilograme, iar berbecii 80 de kilograme. Pentru rezultate optime, se recomandă atenție la hibridarea naturală, în vederea sporirii capacităților prolifice, precum și repartizarea timpurie la montă a tineretului femel și organizarea a trei fătări în decurs de doi ani.

Pentru îngrășare, oile Turcane trebuie întreținute corespunzător în cele 3 luni de pășunat. În ultima lună, oile consumă 40-50 kg de nutrețuri concentrate și aproximativ 20 kg de fân de bună calitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oile Turcane își pot spori greutatea cu 20%.

 

Productia de lana

Dacă sunt bine îngrijite, oile Turcane pot da o producție de lana de 3,8 kilograme, cu o finețe a firului de 35 de microni. Pentru a obține rezultate optime, este necesară îmbinarea metodelor de încrucișare și selecție cu cele de hrănire, îngrijire și întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă folisirea hranei cu un nivel proteic superior încă din prima fază de gestație.

Producția de lapte

Totodată, și la producția de lapte se pot înregistra rezultate pozitive. Producția de lapte se ridică la 140-160 litri, din care 55 de litri reprezintă lapte cu un conținut de grăsime de 7,8% și cu 6,5% conținut de proteină, într-o perioadă de 150-200 de zile de lactație.

Productivitatea depinde de vârsta efectivelor din rasa Turcana, individualitatea, sezonul de fătare, durata lactației, greutatea corporală, numărul și intervalul dintre mulsori, nivelul de alimentație, condițiile climatice.

La prima lactație se obține, de regulă, 60-70% din cantitatea maximă de lapte. În aceste condiții, trebuie urmărite rezultatele fiecărei oi Turcane, pentru a se putea face un grafic al productivității. Exemplarele care realizează o cantitate de lapte de 2-3 ori mai mare decât media pe turmă trebuie să formeze nucleul principal de selecție, care va fi folosit la încrucișările viitoare.

Totodată, este foarte importantă perioada de montă. Oile din rasa Turcana care fată primăvara devreme au o producție de lapte cu 30% mai mare, datorită prelungirii perioadei de lactație și a valorificării vegetației în plină dezvoltare.

Reproducția

În perioada august-septembrie, oile din rasa Turcana trebuie pregătite pentru montă. Acestea se redistribuie, în urma selectării oilor cu o productivitate ridicată la lapte. Se formează turme cu 200 de capete.

După aceea, în perioada septembrie-octombrie, are loc monta. Pentru rezultate optime, se recomandă folosirea unui berbec încercător la 60 de oi, pentru depistarea oilor în călduri. Pentru monta efectivă, se recomandă un berbec la 30 de oi.

Fiecare berbec încercător sau de reproducție se va folosi 4 zile, după care trebuie să urmeze 4 zile de pauză. Însămânțarea are loc pe durata a două cicluri de călduri.

Tăbăcărie

Un alt avantaj al crescătorilor de oi Turcane este că pielicile mieilor, în special cei din varietățile brumărie și neagră, sacrificați la scurt timp de la fătare (circa 1-3 zile), sunt apreciate la confecționarea căciulilor, a gulerelor și a mantourilor.

Parametrii tehnologici ai rasei Țurcană:

 • prolificitate 105%
 • producție medie de lana – 3,8 kg/cap
 • producție medie de lapte –55 litri/cap
 • greutate medie de livrare –40 kg
 • reformă anuală 25%

Fluxul tehnologic la ovinele din rasa Țurcană este:

 • 155 zile oile stau în stabulație (15 noiembrie – 15 aprilie)
 • 210 zile oile stau pe pășune (15 aprilie – 15 noiembrie)
 • 20 zile durează pregătire pentru montă (august)
 • 55 zile durează monta (septembrie-octombrie)
 • 150 de zile perioada de gestație (septembrie)
 • 50 de zile perioada de fătare (ianuarie-martie)
 • 100 de zile durata mulsului (aprilie-iunie)
 • 30 de zile perioada tunsului (aprilie-mai)

 

Sursa: ANARZ

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE