Rasa Charolaise este prima rasă de carne din Franța și din Europa. În prezent, circa jumătate din efectivele de vaci de carne din Franța și un sfert din Europa provin din această rasă pură.

Fiind o rasă de carne prin excelență, vacile-mame nu sunt mulse, ele alaptându-și vițeii.

Caracteristici:

  • Precocitate medie
  • Animale masive, dar armonioase
  • Dezvoltare musculară mare
  • Capacități materne optime
  • Capacitate de ingestie ridicată, ceea ce permite o creștere zilnică superioară celorlalte rase
  • Viteză de creștere și dezvoltare musculară foarte rapide
  • Greutate medie la sacrificare – 700-750 kg
  • Randament la sarificare ridicat, de 65-68%
  • Greutate la maturitate la masculi 1.000 -1.650 kg
  • Greutate la maturitate la femele – 700-1.100 kg
  • Greutate la 7 luni la masculi – 310-360 kg
  • Greutate la 7 luni la femele – 275-320 kg
  • Ușurința la fătare – 87%
  • Incidența fătărilor gemelare – 4,7%
  • Interval între fătări – 370 de zile
  • Vârsta medie a vacilor este de 7 ani, dar pot ajunge fără probleme până la 10-12 ani
  • Carne de calitate superioară (gust, culoare, fărgezime), grad scăzut de acoperire cu grăsime a carcasei
  • Docilitate

Puncte slabe:

  • Predispoziție pentru tulburări aleaparatului locomotor (patologie podală de origine nutrițională, patologie articulară – artropatii articulare)

În programele de încrucișare, rasa Charolaise contribuie în special prin următoarele:

  • Viteză de creștere și dezvoltare muscular ridicate
  • Potențial mare pentru greutate ridicată la sacrificare
  • Randament ridicat la sacrificare
  • Carne de calitate superioară cu grad de acoperi cu grăsime minim

Animalele din rasa Charolaise au o foarte bună conformație corporală și o proporție ridicată a pieselor de calitate. Carnea rasei Charolaise are calități organoleptice deosebite, este dietetică și are un conținut de grăsime de 10%, față de 15-30% la celelalte rase.

Costurile de producție sunt reduse, atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și referitor la furajare și nivelul de mecanizare. Totodată, variabilitatea genetică foarte mare permite fiecărui crescător de animale să aleagă tipul de animal pe care îl dorește pentru a-l adapta tipului de producție căutat.

Sursa: ANARZ

Share on Facebook