Statul vinde cai de rasă la prețuri de nimic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Caii pur sânge arab se vând la preţuri de patru sute de ori mai mici în România decât în alte țări, deși statul ar putea câștiga milioane de dolari de pe urma acestor exemplare de rasă.

„Un cal abia ajuns la vârsta maturităţii costă la noi în ţară în jur de 3.000 de dolari, faţă de 1.200.000, în Turcia, de exemplu. Chiar dacă sunt aceeaşi rasă! Caii din România nu participă însă la concursuri internaţionale din lipsă de fonduri şi nu sunt recunoscuţi la nivel mondial.

„Preţurile încep de undeva de la 11 – 12.000 de lei plus TVA. Caii care sunt mai în vârstă pot fi şi mai ieftini. Deja, cu 5-6.000 de lei se poate cumpăra de la noi din herghelie un cal pur sânge arab, cu acte. La o licitaţie unde am fost eu, s-a vândut un cal, în Turcia, cu 1.200.000 de dolari”, a declarat Antal Istvan, șeful Hergheliei Mangalia, citat de Digi24.

Explicație pare simplă: caii de la noi din ţară nu participă la concursuri internaţionale mari şi nu se pot lăuda cu premii recunoscute la nivel mondial, ca alte state. Iar vina, cred specialiştii, este a guvernanţilor.

„La Mangalia, avem un material genetic extraordinar de bun, recunoscut internaţional, dar neapreciat. Bineînţeles că cei care vin să cumpere de la noi profită că nu suntem foarte bine informaţi şi nici promovaţi de responsabilii din România”, spune Victor Cruceru, preşedintele Federaţiei Agricultorilor „Fermierul”.

Herghelia Mangalia a fost înființată în anul 1928, având ca principal obiectiv păstrarea, cât mai fidelă, a caracteristicilor morfo-fiziologice ale calului „Arab”. În anul 2002, Herghelia Mangalia a trecut în administrarea Romsilva, ca secție în structura Direcției Silvice Constanța.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE