Creșterea cailor. Recomandări pentru zilele caniculare

Facebook
Twitter

Caii sunt animale care au nevoie de îngrijiri deosebite, mai ales în timpul verii, când temperaturile caniculare afectează și oamenii și animalele deopotrivă. Chiar dacă sunt rezistenți, și caii au nevoie de grija stăpânilor lor. Spre exemplu, în zilele fierbinți de vară, caii au nevoie să fie în permanență lângă o sursă de apă și să se poată adăposti la umbră.

Curățarea grajdului este o activitate cotidiană, cu „repetiții” mai ales dimineața și seara. În timpul verii însă, este recomandat că grajdul să fie curățat mai abitir și aerisit mai des, pentru a evita să se aduna viermi sau muște, care pot da bătăi de cap bietului animal și îl pot îmbolnăvi.

Medicii veterinari recomandă ca podeaua grajdului să fie spălată și frecată cu simț de răspundere măcar o dată pe săptămână.

Totodată, calul trebuie periat zilnic, coama și coada curățate de scaieți și descâlcite. Atenție însă! Nu scurtați prea mult coama sau coada calului, deoarece animalul se folosește de acestea două pentru a se apăra de insecte. Dacă nu va mai avea aceste arme, va fi înțepat și pot să apară și probleme de sănătate. Coada și coama trebuie scurtate cu cel mult 2 centimetri, dacă este necesar.

Cel mai bine este ca atât coada, cât și coama să fie spălate bine și descâlcite.

De asemenea, în zilele foarte calde de vară, calul trebuie spălat, cu apă caldă (în jur de 27 de grade Celsius), însă trebuie manifestată o atenție deosebită pentru zona capului: cailor nu le place să aibă apă în urechi sau în nări! Pentru curățarea blnii se va folosi un șampon special și un burete a cărui singură întrebuințare va fi curățarea acestui animal nobil. Blana se udă ușor, cu cantități mici de apă, turnate blând, pentru ca animalul să nu se sperie. De aceea, medicii recomandă să se înmoaie buretele în apă și să se umezească treptat blana.

Apoi, se pune șampon câte puțin-câte puțin, pentru a evita formarea spumei în exces. Se masează blana cu mișcări circulare. Atenție însă: nu folosiți șampon pentru zona capului!

Șamponul se clătește bine, cu furtunul. Este de preferat să folosiți mai multă apă, dar care să curgă lin, decât să folosiți jetul pentru a îndepărat rapid urmele de șampon, deoarece calul se poate speria.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE