Rase de cai. Calul Huțul, un supraviețuitor

Facebook
Twitter

Atestată pe pământ românesc în urmă cu mai bine de patru secole, rasa Huțu este renumită pentru longevitatea și rezistența la efort a efectivelor, dar și pentru docilitate.

Rasa Huțul a apărut în zona de Nord a României, fiind răspândită și în Slovacia, Polonia sau Ucraina. Efectivele din această rasă se evidențiază prin robustețe, perfecta sa adaptare la condițiile mediului de munte, simțul său proverbial de orientare și siguranța inegalabilă a mersului pe teren accidentat.

Caii din rasa Huțul sunt recomandați pentru copiii care vor să învețe echitație, datorită temperamentului vioi, cuminte, docil și muncitor.

Înălțimea la greabăn este de 139-151 cm. Culorile specifice ale acestei rase sunt murg, roib, negru, șoriciu. Morfologia şi formatul sunt tip dreptunghi, gâtul şi spatele fiind musculoase.

Herghelia Lucina

În România, această rasă de cabaline este cel mai bine reprezentată de efectivele din herghelia Lucina, din Bucovina de Nord, aflată în patrimoniul Romsilva. Herghelia Lucina este situată în Obcinele Bucovinei, la o altitudine cuprinsă între 1.200-1.590 metri, la o distanță de 45 kilometri nord-vest de municipiul Câmpulung Moldovenesc.hutul pui

Începând cu secolul al XVIII-lea, la Lucina funcționează o secție de creștere a tineretului cabalin de la herghelia de la Rădăuți. Mai târziu, în anul 1856 s-a înființat herghelia de cai huțuli de la Lucina, sub comanda cavalerului colonel Martin Von Hermman, infanterist.

Decizia de înființare a avut la bază buna apreciere de care se bucurau efectivele din rasa Huțul în rândul armatei austriece, în special printre soldații din companiile de mitraliori, datorită abilităților excepționale de a se strecura pe potecile de munte, pe marginea prăpăstiilor, dar și datorită faptului că puteau duce o încărcătura impresionantă pe samar, caii huțuli nefiind pretențioși mâncare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE