Rase de oi. Rasa Karakul

Facebook
Twitter

În numărul total al ovinelor din România, oile din rasa Karakul dețin o pondere de 2%, potrivit ultimului raport al ANARZ, publicat în urma controalelor efectuate până la 31 martie 2013.

În prezent, efective mai importante din rasa Karakul se regăsesc în zonele de câmpie din nord-estul țării, precum și în areale cu precipitații anuale de până la 700 mm. Oile din rasa Karakul sunt crescute mai ales pentru pielicele și producția de lapte.

Rasa Karakul este una dintre cele mai vechi rase de oi domestice. Au fost descoperite dovezi ale existenței sale datând din anul 1.400 înaintea erei noastre. Locul de naștere al rasei Karakul este Asia Centrală. Această rasă mai este cunoscută și sub denumirile Astrahan, Bukhara sau mielul persan.

În ceea ce privește activitatea de ameliorare a speciilor, trebuie precizat că cercetătorii de la Stațiunea de cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și a Caprinelor Popauți au obținut, după trei generații de încrucișări și o selecție bine dirijată, rasa Karakul de Botoșani. Aceasta are ca strămoși berbeci din rasa Karakul importați (care au fost folosiți pentru caracteristicile pielicelelor) și oi din rasa Țurcană, care au fost alese pentru rezistență și adaptabilitate. Rasa Karakul de Botoșani, varietatea neagră și brumărie, a fost omologată în 1988.

Colorit

Cele mai multe exemplare de oi din rasa Karakul au lâna neagră. Ca pondere, urmează cele cu lâna brumărie, cafenie. Rar, apar exemplare cu lâna argintie sau aurie.

Oile din rasa Karakul au o constituție robustă, trupul în formă de pară, iar coada are la bază un depozit de grăsime bilobat, aceasta fiind una dintre caracteristicile specifice rasei. Capul este alungit și uscățiv, iar profilul feței este ușor convex, în special la berbeci.

Reproducție
Berbecii din rasa Karakul sunt folosiți pentru încrucișări mai ales cu oi din rasa Țurcană, în special cu exemplare din varietățile neagră sau brumărie.

Parametrii rasei Karakul:

  • Suprafața pielicelelor: 1200 – 1600 cm2 ;
  • greutatea la naștere: 4,0 – 4,5 KG;
  • greutatea oilor adulte: 42 – 45 KG;
  • greutatea berbecilor: 70 – 80 KG;
  • producția medie de lapte marfă: 55 – 60 l ;
  • producția medie de lână: 2,5 KG la oi; 4,0 KG la berbeci;
  • fecunditatea: 95-97%;
  • prolificitatea: 105 – 108%

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE