Cum combati monilioza, boala care afecteaza livezile de ciresi, pruni, caisi si piersici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Originara din Europa si America de Nord, monilioza este o boala care afecteaza tot mai mult livezile de specii samburoase din Romania, asa cum sunt ciresii, prunii, caisii si piersicii.

Partial responsabile pentru raspandirea acestei afectiuni care scade destul de mult productiile locale sunt schimbarile climatice din ultimii ani, umiditatea si caldura excesiva fiind factori care favorizeaza, in general, infectiile fungice. Iata ce este monilioza, cum se manifesta si cum poate fi tratata:

Ce este monilioza si cum se raspandeste

Monilinia laxa sau Monilinia fructigena este o infectie fungica ce poate afecta speciile de pomi fructiferi cunoscute drept „samburoase”. Aceasta ataca in primul rand frunzele pomilor, afectand ulterior si scazand considerabil productia de fructe.

Manifestarile sunt vizibile la nivelul florilor, al frunzelor si al lastarilor inca de la debutul primaverii, cand temperaturile inca scazute si umezeala specifica inlesnesc raspandirea patogenilor fungici, virali si bacterieni. Florile si varfurile lastarilor abia aparuti se ofilesc si capata un aspect ars.

Pe de alta parte, infectia se localizeaza ulterior si la nivelul fructelor, care devin adapostul ideal pentru pastrarea si conservarea sporilor. Fructele se pateaza initial in nuante cafenii, petele fiind profunde si cauzand putrezirea acestora. Pulpa este afectata in intregime, iar raspandirea este cu atat mai apriga daca acestea sunt lezate anterior fie de insecte, fie de fenomene precum grindina. De altfel, monilioza se raspandeste cu repeziciune si la pomii sanatosi, daca nu este tratata la timp.

Cum se combate monilioza: recomandari si solutii

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand observi aparitia moniliozei este taierea organelor afectate. Indiferent daca vorbim despre frunze, ramuri sau lastari, acestea trebuie indepartate prin taiere, impreuna cu aproximativ 8-10 cm din ramura sanatoasa. Ulterior, partile taiate se vor arde, tocmai pentru evitarea raspandirii la pomii sanatosi.

In perioada de inmugurire, pana la aparitia primelor flori, se pot aplica tratamente specifice cu fungicide pe baza de cupru, eficiente si pentru preventia sau tratarea altor afectiuni, asa cum sunt patarea rosie, deformarea sau ciuruirea frunzelor, patarea purpurie a frunzelor, hurlupii sau diferitele bacterioze.

Un tratament eficient pentru combaterea moniliozei este produsul SIGNUM, special conceput pentru tratarea moniliozei la samburoase, dar la fel de eficient si pentru tratarea tomatelor afectate de putregaiul cenusiu. Fiind un produs inovator cu efecte fiziologice, acesta ajuta si la cresterea si randamentul productiilor si al recoltelor, asigurand calitatea acestora. Tratamentul fungicid se aplica in mod repetat fie in perioada infloririi, fie la debutul coacerii fructelor, la pomi fructiferi precum caisul, ciresul sau visinul.

In ceea ce priveste preventia, este foarte important ca fructele mumificate sa fie indepartate inca dinainte de inmugurire, in cazul pomilor care au suferit de monilioza si in anii precedenti. Acestea vor fi ulterior distruse, la fel ca lastarii bolnavi sau ramurile afectate, prin ardere, pentru a preveni astfel raspandirea sporilor moniliozei.

Pentru ca monilioza afecteaza, pe rand, speciile de cais, visin, piersic, cires si prun, este cu atat mai important sa fie tratata din timp si sa fie luate masuri de prevenire a raspandirii acesteia. Cu tratamentele potrivite si metodele perfecte de preventie, vei reusi sa salvezi recolta si chiar sa o imbogatesti.
Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE