Cum scapam de daunatorii care afecteaza in special legumele si livezile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii din toata tara ne transmit ca se confrunta cu un atac fara precedent al afidelor si al altor daunatori, care afecteaza in special legumele, livezile si podgoriile.

Pentru a va oferi sfaturi direct de la specialisti, am stat de vorba cu Dan Maftei, director Tehnic si Dezvoltare, din cadrul companiei Adama.

StiriAgricole.ro: Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, principalele cauze care au generat aceasta explozie de daunatori?

Dan Maftei: Cauzele principale sunt seceta pronuntata din acest an, precum si iernile blande din ultimii 2 – 3 ani care nu au distrus suficient de multi daunatori, ajungandu-se la un prag ridicat al acestora.

StiriAgricole.ro: Care sunt principalii pasi pe care trebuie sa ii faca un fermier atunci cand efectueza tratamentul plantelor si, respectiv, al solului?

Dan Maftei: In primul rand, trebuie sa se asigure ca produsele pe care le utilizeaza corespund bolii sau daunatorului pentru care doresc sa faca tratament. Este important sa se asigure de calitatea si temperatura apei pentru pregatirea solutiei, stiut fiind ca apa foarte rece sau cu Ph acid influenteaza negativ. Atentie si la amestecul de produse din aceeasi pompa! Nu se vor amesteca produsele fara a studia in prealabil eticheta acestora, altfel putand aparea afecte nedorite (precipitare, cresterea sau diminuarea eficacitatii etc.).

StiriAgricole.ro: Tinand cont de situatia actuala, in care numerosi fermieri ne-au semnalat ca au folosit cate 3-4 produse rand pe rand in cadrul tratamentelor succesive efectuate, este de ajuns sa stropim doar plantele sau trebuie sa tratam si solul pentru ca anul viitor sa avem mai putine probleme?

Dan Maftei: Daca nu avem daunatori de sol (Agriotes, Tanimechus) se vor efectua tratamente la plante. Ideal este sa utilizam si insecticide sistemice sau translaminare, nu doar de contact, pentru o protectie mai indelungata.

StiriAgricole.ro: Micii fermieri se plang ca in gradinile de legume si livezi au daunatori. Ce tratamente pot aplica pentru a salva recolta?

Dan Maftei: Pot aplica insecticide specifice, in functie de daunator. Una dintre cele mai bune solutii in aceasta perioada este Mavrik 2 F, insecticid care nu afecteaza polenizatorii, dar, datorita actiunii translaminare si a penetrarii rapide in planta actioneaza o perioada mai lunga de timp comparativ cu un piretroid clasic.

StiriAgricole.ro: Temperaturile scazute au determinat gandacii de Colorado sa se ascunda in sol, astfel ca nu au fost eficiente tratamentele efectuate de fermieri. Cum ii putem combate eficient si sa ne asiguram ca distrugem si cuiburile din sol?

Dan Maftei: Este important sa stropim atunci cand daunatorii se afla la suprafata solului. Si in acest caz recomandarea este Mavrik 2 F, datorita perioadei mai lungi de activitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE