septembrie 29, 2022

Comisia Europeana: cresterea in custi a anumitor animale de ferma va fi interzisa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana da curs unei initiative cetatenesti, prin care se urmareste interzicerea cresterii anumitor animale de ferma in custi. In prevent, initiativa „End the Cage Age” – „Sa punem capat erei custii” are peste 1 milion de sustinatori, din intregul spatiu intracomunitar.

Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislatiei privind bunastarea animalelor in cadrul strategiei ”De la ferma la consumator”, proces care se afla in desfasurare.

„Aceasta initiativa cetateneasca reflecta cererea de tranzitie catre sisteme agricole mai etice si mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente in materie de bunastare a animalelor”, precizeaza CE.

Raspunsul la aceasta cerere din partea societatii reprezinta o prioritate majora pentru Comisie, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul Strategiei ”De la ferma la consumator” si al Pactului verde european.

Desi toate animalele de ferma beneficiaza de legislatia actuala privind protectia animalelor, numai gainile ouatoare, puii de carne, scroafele si viteii fac obiectul normelor privind plasarea in custi. In raspunsul sau la initiativa cetateneasca europeana, Comisia se angajeaza sa prezinte, pana la sfarsitul anului 2023, o propunere legislativa de eliminare treptata si, in cele din urma, de interzicere a utilizarii sistemelor de custi pentru toate animalele mentionate in initiativa.

Propunerea Comisiei va viza, in mod deosebit:

– animalele care fac deja obiectul legislatiei: gainile ouatoare, scroafele si viteii;

– alte animale mentionate in ICE: iepuri, puicute, gaini ouatoare pentru reproducere, pui de reproductie pentru puii de carne, prepelite, rate si gaste. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) sa completeze dovezile stiintifice existente in vederea stabilirii conditiilor necesare pentru interzicerea custilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE