Ministrul Oros: asiguratorii ar oferi conditii mai avantajoase daca toti fermierii s-ar asigura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Daca mai multi fermieri ar fi dispusi sa-si asigure culturile agricole, companiile asiguratoare ar oferi conditii mai acceptabile pentru agricultori si ar putea emite polite mult mai avantajoase, este de parere Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

„Asiguratorii ar accepta conditii mai acceptabile pentru fermieri daca toti fermierii s-ar asigura. Atunci noi am cere sa fie asigurate toate tipurile de risc, in asa fel incat sa fie un echilibru. (…) Noi avem o masura, masura 17.1, pe care anul trecut am simplificat-o foarte mult, prin care noi platim 75% din polita de asigurare. Sunt bani europeni, sunt sume pe care o sa le prindem si in exercitiul 2021-2027, doar ca sa capete acest exercitiu. Schema am simplificat-o astfel incat trebuiau sa vina doar cu buletinul, cu contul, cu polita de asigurare si cu chitanta. Au fost mult mai multe asigurari anul trecut decat in anii precedenti. Am pastrat sume pentru aceasta masura 17.1, dar, repet, firmele de asigurare, daca cei asigurati sunt putini, sau cei care doresc sa se asigure sunt putini, mai ales pentru seceta, sunt reticente sau impun niste conditii care nu intotdeauna pot fi acceptate de catre fermieri”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a subliniat ca, pe termen lung, despagubirile nu sunt o solutie, asa cum ar fi un sistem complex de asigurari si, in acest sens, anul trecut a fost demarata o discutie cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu asiguratorii si cu asociatiile de fermieri, discutie care a fost reluata la inceputul acestui an.

„Am inceput aceasta discutie inca de anul trecut, cand era mare seceta (…) Pe termen lung nu despagubirile sunt solutia, pentru ca aceste despagubiri vin de la bugetul national, care poate sa fie mai mare sau mai mic. Dupa un an sau doi de criza economica, bugetul nu are cum sa fie foarte mare. Si atunci in toata Uniunea Europeana exista un sistem de gestionare a acestor riscuri. Fie un sistem complex de asigurari si am avut o prima intalnire anul trecut cu ASF si cu toti asiguratorii, dar si cu marile asociatii ale fermierilor, pentru ca trebuie sa existe aici un consens. Era in discutie si constituirea unor fonduri mutuale. Am reluat discutiile la inceputul acestui an, dar pornirea sau declicul trebuie sa fie din partea fermierilor. Atunci vine si statul ca moderator, ca mediator, si ASF. Acestea au fost primele concluzii ale discutiilor initiate pana acum. Daca ar fi un sistem de asigurari mai general, unde sa fie toate tipurile de riscuri asigurate, dar sa fie toata suprafata agricola si sa participe toti fermierii, atunci conditiile de asigurare ar fi mai acceptabile, cele impuse de firmele de asigurare. S-ar putea asigura toti fermierii si fiecare, atunci cand ar avea nevoie, ar putea fi despagubit. Sigur, asta e o solutie”, a punctat Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE