Cum protejam animalele din gospodarie de ger? Cele mai eficiente solutii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu toate ca multi considera ca iernile din prezent nu mai sunt la fel de geroase precum cele din anii trecuti, exista, inca, perioade cu ger, in care temperaturile coboara cu mult sub 0 grade Celsius.

Pentru un crescator de animale, acest lucru aduce nevoia unor masuri rapide si eficiente, de protejare a necuvantatoarelor, atat pentru asigurarea unui adapost optim, cat si pentru asigurarea unei furajari propice.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre cele mai eficiente masuri pe care un crescator le poate lua, pentru fiecare categorie de animale, astfel incat sa le asigure bunastarea, atunci cand iarna isi intra, pe deplin, in drepturi.

Bovinele

Bovinele sunt foarte rezistente si nu au nevoie de pregatiri prea intense pentru vremea geroasa. Totusi, este indicat sa te asiguri ca adapostul lor este ferit de viscol si ca este inchis complet pentru a nu exista sansa de formare a umiditatii.

In ceea ce priveste alimentatia, este necesar sa la asiguri un stoc suficient de hrana uscata, care sa le ajunga pana la pasunat. Avand in vedere ca este posibil ca primavara sa vina cu intarziere in acest an, este indicat sa ai suficienta hrana uscata, astfel incat sa le poti hrani astfel si in toata luna martie. Daca observi ca bovinele din curtea ta pierd in greutate, mareste-le portia de hrana si administreaza-le suplimente alimentare.

Animale de companie

Animalele de companie, precum cainii si pisicile, sunt si ele parte din gospodarie, asa ca nu pot fi neglijate atunci cand vine vorba de protejarea lor de ger. Cu toate ca au un mecanism natural de aparare impotriva frigului si blana cainilor si a pisicilor devine mai deasa in aceasta perioada, este important sa iei masuri suplimentare pentru a preveni imbolnavirea lor din cauza gerului.

Daca obisnuiesti sa tii cainii si pisicile mai mult in casa, o metoda foarte buna de a acomoda animalele cu gerul este scoaterea treptata a acestora in frig, cat temperaturile nu sunt inca foarte scazute. Este recomandat ca pe timpul iernii, cainii si pisicile sa stea mai mult in casa, insa daca acest lucru nu este posibil pentru caini, va trebui sa le amenajezi un culcus calduros.

De asemenea, pe timp de ger, este recomandat sa le oferi suplimente alimentare si hrana bogata in proteina, intrucat necesarul lor caloric va creste in aceasta perioada. Cea mai la indemana solutie este colaborarea cu un pet shop profesionist, care poate oferi si recomandari pentru administrarea corecta a furajelor, dar si servicii conexe precum o frizerie canina sau o ambulanta veterinara.

Pasari

Desi penajul pasarilor de curte le ofera acestora o anumita protectie la ger, este important ca adapostul lor sa fie bine ferit de temperaturile scazute si de vant. De aceea, trebuie sa te asiguri ca nu exista crapaturi in cotet si sa amenajezi un asternut pe podea, format fie din paie, fie din rumegus, care va mentine temperatura calda. Procedura nu este deloc complicata si nu iti va lua mai mult de cateva minute, insa va conta enorm pentru pasari.

De asemenea, atunci cand temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius, va trebui sa hranesti gainile seara, dupa apusul soarelui, deoarece pasarile vor asimila mai bine proteinele din furaje si vor avea tendinta de a manca mai mult in aceasta perioada a zilei. Procesul de digestie care este generator de caldura, le va asigura inaripatelor o temperatura corporala constanta.  Hrana trebuie sa consiste in boabe de grau sau porumb, iar daca vei constata ca acestea pierd in greutate, va fi necesar sa le suplimentezi portia zilnica.

Porci

Porcii nu sunt animale pretentioase, insa daca nu sunt hraniti corespunzator pe timp de ger, acestia pot pierde foarte mult in greutate. Atunci cand temperaturile coboara cu mult sub 0 grade, porcii vor consuma foarte multe calorii pentru a-si mentine temperatura corporala si, drept urmare, vor scadea extrem de mult in greutate.

Pentru a evita acest lucru, este necesar sa le maresti portiile de hrana cu cel putin 20% si sa le asiguri o alimentatie variata. In aceasta perioada, poti hrani porcii cu fierturi pe baza de orz, grau ovaz si porumb sau concentrate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE