Competitie tot mai mare in agricultura romaneasca. 15.000 de firme infiintate in 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2021, au fost infiintate peste 15.000 de firme cu activitati in agricultura, silvicultura sau pescuit, cu o crestere de 280% fata de 2020, se arata in datele oferite de Registrul Comertului.

Potrivit Ziarului Financiar, unul dintre motive, spun reprezentantii companiilor din domeniu, este rentabilitatea, pentru ca primesti subventie pe suprafata, ai acces facil la fonduri europene, preturile cerealelor au fost istorice in acest an si productia de cereale a atins un nou record, fiind de peste 34 de milioane de tone.

Citeste si: Subventii pentru instalarea de panouri fotovoltaice: se modifica ghidul de finantare

Agricultura este profitabila, pentru ca la cultura de grau, de exemplu, un fermier are cheltuieli de 3.000-3.500 de lei/hectar, iar la o productie medie de 7 tone/hectar, cum este in sud-estul tarii, veniturile se ridica la 5.000-6.000 de lei/hectar (peste 1.000 de euro).

Mai mult, Alinda Banica, consultant financiar si fondator al Alinda Banica Business Consultancy, ce ofera consultanta financiara companiilor, in principal IMM-uri, cu focus pe domeniul arabil, cu o experienta de peste 13 ani in domeniu, spunea recent ca terenurile arabile din Romania si-au apreciat valoarea, pentru ca gradul de comasare a devenit mai mare si ca exista mult interes in piata pentru achizitia de terenuri si dezvoltarea afacerilor agricole.

In acest context, agricultura este al doilea cel mai „ravnit” sector dupa comert, dar in fata constructiilor si transporturilor in acest an, mai arata datele de la Registrul Comertului.

In comert au fost inregistrate peste 27.000 de companii in acest an, cu 11% mai mult decat anul trecut.

Alte domenii care au avut o dublare, pe langa agricultura, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (197%) si administratia publica si apararea (130%), mai arata datele publice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE