Subventie cultivare usturoi. Care este suma acordata pe hectar, in 2022?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2022, cultivatorii de usturoi vor putea primi un sprijin de pana la 3.000 de euro pe hectar, printr-o schema de ajutor de minimis privind sustinerea productiei de usturoi, se arata intr-un proiect al MADR.

Resursele financiare alocate in acest sens de la bugetul de stat depasesc 22,26 milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro si se asigura din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Schema de ajutor de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea productiei de usturoi, respectiv: producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr.145/2014 valabil pana la 31 decembrie 2022, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale si producatorilor agricoli persoane juridice.

Citeste si: Competitie tot mai mare in agricultura romaneasca. 15.000 de firme infiintate in 2021

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru productia de usturoi, beneficiarii trebuie sa solicite ajutorul de minimis, sa utilizeze o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator, pe care sa se gaseasca inscriptia “Program sustinere usturoi, anul, beneficiar numarul, Directia Agricola Judeteana./a Municipiului Bucuresti”, sa obtina o productie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp de pe suprafata prevazuta si sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi, in anul 2022.

Totodata, ei trebuie sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, completat incepand cu data infiintarii culturii si avizat de oficiul fitosanitar judetean si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative, in functie de forma de organizare.

Dovada obtinerii productiei de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Potrivit proiectului, valorificarea productiei prevazute se face in perioada 1 iulie – 21 noiembrie inclusiv.

Cursul de schimb pentru acordarea acestui sprijin este de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2021, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Plata se acorda proportional cu suprafata efectiv cultivata.

Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro, echivalent in lei, pe durata a trei exercitii financiare, adica exercitiul financiar in cauza si doua exercitii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis in sectorul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE