AFIR, noutati despre un drept al beneficiarilor de fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

AFIR reaminteste beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) si solicitantilor de fonduri europene nerambursabile ca aplicarea stampilei ca modalitate de autentificare a documentelor si inscrisurilor este voluntara si nu reprezinta un motiv pentru respingerea documentelor sau documentatiilor depuse la institutii si autoritati publice.

Baza legala pentru eliminarea stampilei pentru persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica este Ordonanta Guvernului 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative – Articolul V (OUG 17/2015), iar pentru autoritatile si institutiile publice este ORDONANTA DE URGENTA nr. 57 din 3 iulie 2019 – privind Codul administrative – articolul 627 (OUG 57/2019).

Interdictia respingerii documentelor fara stampila de catre autoritatile si institutiile publice este intarita si de prevederea OUG 17/2015 conform careia ”Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridica, precum si persoanelor juridice de drept public aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale.

AFIR este una dintre primele institutii publice care a implementat mecanisme electronice on-line de preluare si de procesare a documentatiilor de lucru, in speta a documentatiilor necesare accesarii fondurilor europene si implementarii proiectelor de investitii finantate prin PDNR 2020. Acest mecanism este functional inca din anul 2018, astfel incat pentru beneficiarii AFIR, eliminarea obligativitatii stampilarii documentelor este doar una dintre masurile de simplificare a procesului de accesare a fondurilor europene

AFIR are, de asemenea, capacitatea institutionala de a aplica prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 38 din 30 martie 2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, fara ca beneficiarii PNDR 2020 sa fie obligati sa schimbe modalitatea de lucru si de comunicare cu institutia.

In acest sens, precizam ca pentru beneficiarii PNDR 2020, utilizarea semnaturii electronice din etapa de contractare si pana la ultima transa de plata este obligatorie, incepand din august 2018.

In urma demersurilor facute, o serie de documente sunt obtinute direct de catre AFIR prin interogarea bazelor de date ale institutiilor publice abilitate in emiterea acestora – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru verificarea inscrisurilor fermierilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru verificarea animalelor din exploatatiile zootehnice prin Registrul National al Exploatatiilor (RNE), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru cazierul fiscal prin sistemul informatic PatrimVen, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) pentru verificarea corectitudinii datelor declarate de beneficiari, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru extrasul de carte funciara, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru verificarea cazierului judiciar prin Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman (ROCRIS).

Mai mult, incepand cu luna martie 2020, corespondenta interna si externa a Agentiei este complet digitalizata si semnata electronic la toate palierele de decizie.

Inca de la deschiderea depunerilor online, AFIR a recomandat tuturor solicitantilor folosirea semnaturii electronice ca pe o modalitate de a reduce consumul hartiei si de a elimina unele etape intermediare de procesare a documentelor. In contextul actual, utilizarea semnaturii electronice este vitala, cu atat mai mult cu cat aceasta are forta juridica a inscrisurilor autentice atat ca reprezentare institutionala, cat si sub semnatura privata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE