Cele mai scumpe gaini din lume

Facebook
Twitter

Exista o multime de rase de gaini in intreaga lume. Sunt cele mai populare pasari domestice pentru ca sunt usor de intretinut. Unele dintre ele valoreaza, insa, cat o masina de lux. Iata care sunt cele mai scumpe. 

Ayam Cemani – Ferrari-ul gainilor

Gainile din rasa Ayam Cemani sunt de departe cele mai scumpe din lume. Originare din Indonezia, sunt unice pentru ca sunt negre in intregime. Pana si organele sunt negre, limba fiind singura care este gri. Desi sunt hranite cu furajele obisnuite, iar cresterea lor nu este deloc costisitoare, cel mai scump exemplar poate ajunge si la 100 de mii de euro. Pretul mediu al unui pui Ayam Cemani este de 2.500 de euro.  

Foarte asemanatoare sunt gainile negre suedeze, Svart Hona. Se diferentiaza doar prin penele cu irizatii de verde si auriu. Acestea sunt, insa, si mai rare decat cele din rasa Ayam Cemani, dar, cu toate acestea, un pui poate fi achizitionat la preturi cuprinse intre 100 si 300 de euro. 

Rasa Orpington (Australop) – cele mai productive gaini

Originara din Australia, rasa Orpington sau Australop este considerata drept cea mai productiva. Un astfel de exemplar da intre 250 si 340 de oua de marime medie spre mare, pe an. De aceea este si una dintre cele mai scumpe gaini din lume, cu preturi ce sar de 50 de euro. Pe langa productivitatea ridicata, gainile din rasa Orpington sunt si foarte frumoase. Sunt mari si au un penaj deosebit, iar carnea lor este, de asemenea, foarte gustoasa. 

Cocosul din Liege, campionul absolut

Cunoscut si sub denumirea de Luikse Vechter, cocosul din rasa Liege era si este (in unele tari precum Spania si Franta) folosit la lupte. Este supranumit si Soldatul din Liege, pentru ca exemplarele din aceasta rasa sunt puternice și ajung pana la 5-5,5 kilograme. Pretul unui cocos din rasa Liege porneste de la 100 de euro. 

Westfalischer Totleger, calitate nemteasca

Este o pasare cu adevarat rara. In 2009, in Germania, erau inregistrate oficial 1353 de gaini si 300 de cocosi din rasa Westfalischer Totleger. Se spune despre ele ca dau oua pana la moarte si sunt considerate foarte productive. Penele lor sunt argintii sau aurii, cu tente rosiatice. Preturile pornesc de la 100 de euro/exemplar, dar sunt foarte greu de gasit pe piata.  

Kadaknath, cea mai scumpa gaina din India

Gainile din rasa Kadaknath sunt intalnite in regiunea Madhya Pradesh din India. Sunt cunoscute si sub denumirea „kali masi”, care inseamna „gaina cu carne neagra”. Se aseamana cu cele din rasa Ayam Cemani si sunt folosite in India, in scopuri medicinale. Un kilogram de carne din aceasta rasa se vinde pe pietele locale cu 15 euro. 

Gainile Serama, mici, dar foarte pretioase

Originare din Malaezia, gainile din rasa Serama sunt unice prin dimensiunile lor reduse. Clasificarea lor se face in functie de greutate. Cocosii maturi din clasa A cantaresc 350 de grame, iar gainile nu au mai mult de 325 de grame. La clasa B, ajung pana la 5-600 de grame. Cele mai mici exemplare, care ajung sa castige concursuri, pot valora chiar si zeci de milioane de euro. 

Rasa Bresse, mandria francezilor

Gainile din rasa Bresse ajung rareori la export. Doar 5% dintre proprietarii din regiunea Rhone-Alpes pun la vanzare astfel de pasari. In Franta, exista si reguli speciale pentru crescatorii gainilor din rasa Bresse. Acestia trebuie sa detina minimum o jumatate de hectar, iar fiecare gaina sa aiba la dispozitie un spatiu de cel putin 10 metri patrati. Carnea gainilor Bresse este foarte scumpa: se vinde cu 40 de euro/kilogram in magazinele de specialitate din Paris, dar poate ajunge, in unele cazuri, si la 100 de euro. Este folosita la una dintre retetele deosebite ale francezilor, Poulet Bresse. 

 

Sursa foto: pixabay.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE