Deparazitarea animalelor din ferma: cele mai eficiente tratamente pentru imunizare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Venirea primaverii aduce cu sine mai multe responsabilitati pentru fermieri, fie ca lucreaza in horticultura sau zootehnie. Primele luni de primavara sunt si acelea in care animalelor li se accelereaza metabolismul si tanjesc tot mai mult la iarba verde care tocmai a rasarit.

Totusi, aceasta este perioada in care animalele sunt si cele mai predispuse la boli. Sistemul imunitar slabit de iarna care tocmai a crescut, dar si revenirea la viata a virusurilor si daunatorilor, pot produce efecte negative asupra animalelor din jurul fermei.

Pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, este necesar sa luam anumite masuri de preventie, care desi nu complicate, vor conta enorm pentru bunastarea necuvantatoarelor din curtea noastra. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cele mai intalnite boli la animalele din curte si cum pot fi acestea prevenite prin deparazitare interna sau externa.

1) Porcii

Porcul nu este un animal foarte pretentios, insa pana si acesta este predispus anumitor boli, si de aceea va trebui imunizat. Pentru a ne asigura ca porcinele din curtea noastra nu vor contracta o boala din exterior, trebuie sa ne asiguram ca adapostul lor este suficient aerisit, curatat periodic si protejat impotriva „intrusilor” din exterior.

In ceea ce priveste deparazitarea de primavara, la porci se recomanda administrarea de ROMOXIBEN­DAZOL comprimate, pulvis si ROMIVERMECTIN, solutie injectabila. Aceste medicamente sunt utile atat pentru deparazitarea interna a porcilor cat si cea externa, iar specialistii ne recomanda sa le administram de 3-4 ori pe an.

2) Caini si pisici

Inceputul primaverii este si sezonul in care animalele noastre de companie sunt cele mai predispuse la contractarea de paraziti. Chiar daca nu prezinta simptome vizibile, animalele vor trebui tratate preventiv, pentru a ne asigura ca nu au paraziti ascunsi si pentru a le intari sistemul imunitar.

Cele mai utilizate tratamente pentru caini si pisici sunt cele de deparazitare externa (purici, ermat capuse) dar si interna (ascarizi, tenii, coccidii). Pe acest site gasim mai multe informatii despre capusele la caini si despre cum sunt afectati de acest parazit. Tot aici aflam si despre displazia de sold la caini, o disfunctie destul de comuna la specia canina.

3) Bovine, cabaline, caprine si ovine

La aceste specii, deparazitarea de primavara se face cu doua saptamani inainte de scoaterea lor la pasunat si se vor utilza urmatoarele produse: pentru cabaline, suspensii orale de ECVIROM si ECVIROM I; pentru rumegatoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale de FASCIOCID, ROMBEN­DAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTIN. Actiunea de deparazitare va trebui intreprinsa de patru ori pe an.

De asemenea, tot primavara va trebui sa se faca si vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare si inclusa in Programul Strategic. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile de primavara necesare la rumegatoare.

4) Pasari de curte

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea primaverii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, care se pot transmite tuturor pasarilor din curte. Pentru prevenirea acestor boli este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE