Meniu

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi carne de pui din supermarket. De ce este mai buna cea a puilor crescuti in ograda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ne amintim cu totii gustul inconfundabil al carnii de pui crescuti in ograda de catre bunicii nostri. Din pacate, acel gust autentic pare aproape imposibil de redescoperit in carnea de pui din comert, care este uneori mai fada si nu are aceeasi aroma precum cea pe care o mancam in copilarie. In plus, atunci cand iti cumperi carnea de pui din supermarket, riscurile pot fi mult mai mari.

De la riscurile privind valabilitatea ei, pana la eventualele greseli de depozitare sau manevrare care ii pot scadea calitatea si pana la modul in care sunt crescuti si hraniti puii – toti acesti factori pot influenta nu numai gustul carnii de pui, ci si impactul ei asupra sanatatii. Din fericire, exista mai multe metode prin care putem fi siguri ca ceea ce punem pe masa nu are niciun risc ascuns pentru sanatatea noastra sau a familiei: 

Creste-ti propriii pui in curte

Cea mai simpla si eficienta metoda de a te asigura ca stii intotdeauna ce mananci este sa iti cresti singur macar o parte din produsele alimentare. Pentru cei care au o gospodarie, acest lucru este foarte simplu. Asa cum bunicii nostri cresteau pui sanatosi, a caror carne era mult mai gustoasa decat cea din comert, oricine are o curte la dispozitie poate investi timp in cresterea unor pui sanatosi pentru intreaga familie. Puii de o zi cumparati din magazine cu reputatie impecabila sunt usor de recunoscut, sanatosi si mult mai sanatosi decat carnea pe care o poti gasi in comert. Dupa cum poti observa, un pui sanatos poate fi recunoscut printr-un test extrem de simplu, iar carnea pe care o vei obtine va fi curata si mult mai gustoasa decat cea de la producatori. 

Acorda atentie culorii carnii

Daca locuiesti la bloc sau nu ai posibilitatea de a-ti creste propriii pui in ograda, atunci este important sa stii cum sa recunosti carnea buna atunci cand mergi la cumparaturi. In primul rand, este bine de stiut ca o carne de calitate ar trebui sa aiba o culoare cat mai naturala, proaspata si uniforma. Prezenta unor pete sau a unor decolorari indica faptul ca, in procesul de productie, carnea nu a fost manevrata cu atentie, dar poate fi si un prim indiciu ca aceasta nu este proaspata. Culoarea carnii de pui depinde si de furajele cu care a fost hranita pasarea. De exemplu, pasarile hranite cu mai mult porumb au carnea mai galbuie, ceea ce nu este neaparat un indicator al calitatii slabe. 

Cumpara doar de la producatori de incredere

Cea mai buna solutie pentru a te asigura ca mananci cat mai sanatos este sa cumperi carnea de la producatori care se lauda cu faptul ca nu injecteaza pasarile cu substante chimice periculoase si ale caror ferme respecta standardele de calitate. Daca ai descoperit deja un producator de carne gustoasa, atunci cauta sa cumperi mereu de la el si evita experimentele. 

Cumpara carnea de la fermieri sau gospodari

Daca locuiesti la oras, cu siguranta vei gasi in apropiere un sat ori o comuna in care un gospodar sa aiba posibilitatea de a creste pasari pentru a le vinde apoi mai departe. Mai mult decat atat, poti folosi aceasta oportunitate si pentru a te aproviziona cu legume si zarzavaturi proaspete, crescute in mod clasic, fara ingrasaminte sau alte substante nocive. In acest mod, te vei asigura ca hrana ta este una cat mai sanatoasa si vei reusi, de asemenea, sa sustii munca cinstita a unui gospodar care nu are foarte multe surse de venit.

 

Sursa foto:Hebi B. de la Pixabay 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE