ANSVSA a descoperit prezenta E-coli intr-o proba de lapte crud, provenita de la o ferma de crestere a bovinelor din judetul Alba, si la doua probe recoltate de pe suprafata carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judetul Maramures.

Potrivit unui comunicat de presa, in perioada 16 – 30.05.2016, au fost prelevate si analizate un numar de 94 de probe, din urmatoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpa de vita, carne tocata de vita, carne de mici, iaurt, carne tocata amestec de porc si vita, telemea de oaie si de vaca, carne transata de bovina, cârnati din amestec de carne de vita si carne de porc, cascaval, smântâna, hamburger de vita, brânza mozzarella si frigarui de berbecut.

Probele au fost recoltate din: ferme de bovine, abatoare, macelarii si carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri si dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, instruite desemnate pentru a desfasura actiunile din cadrul acestui plan, au fost, conform planificarii, din judetele: Alba, Bihor, Cluj, Calarasi, Dolj, Maramures, Bucuresti, Buzau, Vrancea, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Botosani, Bistrita-Nasaud, Suceava, Satu-Mare, Galati, Vâlcea, Vaslui, Mehedinti, Prahova, Mures, Brasov, Gorj, Arges, Arad, Tulcea, Constanta si Bacau.

Conform buletinelor de analiza, eliberate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena in trei probe, si anume: la o proba de lapte crud, provenita de la o ferma de crestere a bovinelor din judetul Alba si la doua probe recoltate de pe suprafata carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judetul Maramures.

Urmarea a masurilor dispuse de catre DSVSA judetene in cazul probelor unde a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena, sanatatea publica nu a fost pusa in pericol.

DSVSA judetene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum si masurile dispuse in cadrul acestui Plan National de Control.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Initiativa aplicarii acestui Plan ii apartine conducerii Autoritatii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a intreprinde aceste actiuni, cu caracter preponderent preventiv.

Share on Facebook