Ancheta epidemiologica desfasurata de Ministerul Sanatatii a identificat ca o probabila cauza a imbolnavirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii, prin informarile transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.
In data de 25 februarie, echipe mixte, alcatuite din inspectori DSVSA si DSP din judetele Arges si Dolj au demarat actiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).
Ancheta ANSVSA, desfasurata in colaborare cu Ministerul Sanatatii a fost extinsa, din data de 26.02.2016, si in judetul Bacau, ca urmare a noilor informatii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF).
Au fost receptionate de IISPV 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate – lapte de vaca, iaurt, brânza de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vita si carne de pui, fructe si legume, achizitionate atât din comert, din gospodaria proprie cât si de la persoane particulare.
Dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:
- proba de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).
- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges.
In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de brânza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare. Masurile dispuse au fost urmatoarele:
- Sistarea activitatii in sectia de brânzeturi unde a fost realizata brânza proaspata analizata, pâna la elucidarea situatiei.
- Efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru. Dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii.
- Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate.
- Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate.
- Toate aceste date sunt puse la dispozitia Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate in ancheta epidemiologica pe care o desfasoara.