Patronul fabricii de Lactate Bradet, Marius Badea, a acceptat sa faca pentru StiriAgricole.ro, o serie de declaratii cu privire la analizele preliminare ale ANSVSA care au indicat prezenta bacteriei E.coli in produsele lactate ale firmei.
„Eu nu pot intelege de ce s-au facut corelatii intre cazul bebelusilor si fabrica pe care eu o administrez, avand in vedere ca nu exista pana in acest moment niste rezultate finale. Lotul a fost produs la data de 2 februarie, iar pe 22 februarie acesta a fost livrat. Cazurile cu bebelusii sunt din ianuarie. Eu, personal, consider ca nu este nicio problema la noi la fabrica. Astazi, la cererea presei, dupa conferinta am fost la fabrica si le-am aratat tuturor celor interesati ca nu este nicio problema. Riscurile de infectare sunt impinse catre zero. Chiar nu putem sa controlam mai mult decat controlam acum. Eu cred ca am fsot transparent si am incercat sa explic ca nu cred ca este de la noi. Cei de la ANSVSA au mai luat niste probe de la alte produse. Asteptam analiza finala pentru a vedea daca tulpina de E.coli este aceeasi cu cea care i-a ucis pe bebelusi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Badea, patronul fabricii de Lactate Bradet.
Marius Badea a precizat de asemenea ca personalul respecta toate normele de igiena in vigoare, fiecare om avand manusi atunci cand atinge obictele din fabrica.
„Laptele se pasteurizeaza la intrarea in fabrica, la 85 de grade, este dus in vanele de branza, care sunt la etaj, prin cadere libera din vana respectiva laptele curge in vana unde se pune la presat, ca sa iasa zerul din el. Din aceasta presa, dupa ce se desface presa, se ia cu un vas de inox si se pune in galeti. Practic, posibilitatea de contaminare ar putea fi de la omul care manipuleaza acolo prin atingerea indirecta a obiectelor. Oamenii poarta manusii, avem niste oameni responsabili, de aceea riscul este enorm de mic, avand in vedere de atata experienta pe care o avem. Nu ni s-a intamplat niciodata. Laptele care circula prin instalatie este impins cu apa, sa nu avem cumva surpriza ca apa care a impins laptele sa fi avut ceva. Insa cu apa e destul de delicat, se alimenteaza inclusiv spitalul”, a mai spus Marius Badea, pentru StiriAgricole.ro.
In 2008, Marius Badea a mai trecut printr-o moment dificil, atunci cand fabrica sa de lapte a luat foc. Chiar daca atunci patronul fabricii Lactate Bradet a reusit sa reconstruiasca toata cladirea si sa reinvesteasca in utilaje, actuala situatia crede ca il va forta sa puna lacatul.
„Ceea ce s-a scris ne-a afectat in totalitate, probabil o sa inchidem afacerea din cauza acestor evenimente care s-au dat presei inainte de a avea o concluzie finala. S-a mers pripit. De 15 ani, aici petrec tot timpul in fabrica, impreuna cu sotia, copii, mama si tata. Toti am fost implicati. A fost o afacere care a crescut si a implinit de curand 15 ani. Cand a facut si ea 15 ani altcineva a vrut sa o ucida. E greu sa repari imaginea fabricii. Asteptam sa vedem analiza fianal. Speram ca cineva sa spuna adevarul, insa sa nu fie prea tarziu”, a mai spus Marius Badea, pentru StiriAgricole.ro.
Fabrica Lactate Bradet colecteaza laptele de la doua ferme din Arges si Dolj. Cele mai recente analize realizate de ANSVSA au fost facute la fabrica din Bradet acum doua saptamani, potrivit lui Marius Badea. „Analizele la lapte se fac de doua ori pe luna, iar la oameni se fac trimestrial. Toate analizele noastre sunt perfecte. De 15 ani vin organele de control in fiecare luna”, a mai spus patronul fabricii Lactate Bradet in cadrul unei conferinte de presa.
Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate in zilele urmatoare
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anutat recent va definitiva in zilele urmatoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, in cazul de la Arges, dar se va indrepta cu verificarile spre materia prima si toti furnizorii de lapte.
„Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistata prezenta Escherichia Coli pe branza de vaci si carne de pui. Vom definitiva toate probele in zilele urmatoare, dar mergem si la materia prima, pentru ca laptele provenea din doua ferme de vaci din Arges si Dolj si facem si o lista de distributie. Ancheta epidemiologica este in curs. (…) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sanatatii ne-a cerut, pentru ca ancheta este condusa de minister. Daca Ministerul Sanatatii va stabili si alte elemente incriminate vom discuta despre ele”, a precizat Butaru, potrivit Agerpres.
Acesta a subliniat ca fermele de vaci din Arges si Dolj au livrat lapte in mai multe parti, dar, pana in prezent, nu au fost inregistrate niciun fel de nereguli.
Inspectorii veterinari au identificat prezenta bacteriei E-coli in probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges si in probe de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate in ancheta Ministerului Sanatatii, potrivit rezultatelor partiale anuntate luni de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Autoritatea a dispus sistarea activitatii in sectia de brânzeturi unde a fost realizata brânza proaspata analizata, pâna la elucidarea situatiei si efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si a suprafetelor de lucru. Dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii.
Luni, 29 februarie, ministrul Achim Irimescu a declarat pentru Agerpres ca bacteria E-coli a fost descoperita in branza de vaci de la Lactate Bradet din Curtea de Arges.
„In urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au gasit E-coli in probele de brânza de la Lactate Bradet din Curtea de Arges, care comercializeaza si produse traditionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânza proaspata de vaci. De asemenea, in judetul Bacau inspectorii au gasit intr-un frigider carne de pasare recoltata dintr-o gospodarie personala”, a declarat Achim Irimescu.
Povestea lui Marius Badea este una impresionanta daca tinem cont ca acesta a reusit sa transforme fosta intreprindere de colectare si industrializare a laptelui (ICIL) din Bradet, judetul Arges, intr-o societate care a derulat in 2013 afaceri in valoare de peste 1,93 de milioane de euro.
Cititi AICI mai multe detalii despre fabrica de lapte a lui Marius Badea!