Nereguli grave gasite de inspectorii ANSVSA la producatorii de lapte: 18 unitati au fost inchise

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a dispus inchiderea temporara sau definitiva pentru 40 de firme de produse lactate, ca urmare a verificarilor facute la nivel national, a anuntat recent Autoritatea in cadrul unui comunicat.

In perioada 22 martie – 18 aprilie 2016, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a Municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control oficial pentru verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea si procesarea laptelui crud si a produselor lactate.

Au fost verificate un numar de 322 ferme,1.003 exploatatii non-profesionale, 255 centre colectare lapte, 119 unitati de procesare autorizate sanitar-veterinar, 253 unitati procesare inregistrate sanitar-veterinar, 105 depozite independente care stocheaza lapte/produse lactate in cadrul Programului „Laptele si Cornul”.

Urmare a neregulilor constatate in timpul controalelor desfasurate in acest interval, au fost aplicate un numar de 197 de sanctiuni contraventionale dintre acestea 138 avertismente si 59 amenzi in valoare de 131.040 de lei, precum si 22 ordonante de suspendare a activitatii si 18 ordonante de interzicere a activitatii, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Dintre neregulile constatate, ANSVSA mentioneaza o serie de neconformitati, cum ar fi:

  • program autocontrol incomplet;
  • etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • deficiente privind intretinerea spatiilor si echipamentelor de lucru;
  • deficiente privind implementarea si revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea adaposturilor de animale;
  • deficiente privind intretinerea spatiilor si echipamentelor de lucru;
  • lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • mijloc de transport lapte neautorizat sanitar-veterinar;
  • lipsa contract pentru neutralizare SNCU;
  • lipsa procedura retragere/rechemare.

In cadrul unui interviu pentru StiriAgricole.ro, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), atragea atentia asupra problemelor pe care le au fabricile din Romania, din cauza lipsei investitiilor.

„Imi vad membrii cum se chinuie sa vanda, cum au probleme de calitate, pentru ca nu au bani sa-si retehnologizeze fabricile. Acestea sunt invechite, au inceput sa aiba probleme la garnituri etc. Lipsa investitiilor din ultimii 4-5 ani a inceput sa-si arate coltii. E nevoie urgenta de investitii in fabrici. Pe langa asta, trebuie investit in marketing, publicitate, pentru a ajunge la mai multi clienti, mai ales ca gusturile se schimba. Trebuie sa introducem bani in industria alimentara ca sa ne verificam materiile produse in Romania”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Dorin Cojocaru afirma de asemenea ca in lipsa unor investitii serioase exista riscul ca numarul de fabrici de lapte din Romania sa se diminueze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE