In perioada 25.07.2016 – 05.08.2016, in cadrul Planului National de Control au fost prelevate si analizate un numar de 150 probe, din urmatoarele categorii de produse: carne (mici, sanitatie carcasa bovine, sanitatie carcasa ovine, carne tocata vita, carne tocata amestec, pulpa vita, hamburger vita, vrabioara vita refrigerata, pastrama oaie afumata, pulpa manzat, carnati amestec, pastrama oaie, carne tocata amestec vita porc) si lapte si produse din lapte (crud vaca, cascaval, smantana 15%, iaurt natural 3%, telemea de vaca, telemea proaspata de oaie, crema de branza proaspata cu verdeata, iaurt 0,1%, branza framantata de vaca).

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri si dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, desemnate si instruite pentru a desfasura actiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificarii, din judetele: Arges, Alba, Bacau, Botosani, Bistrita Nasaud, Bihor, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Cluj, Caras-Severin, Calarasi, Dambovita, Ilfov, Iasi, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mures, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timis, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.

In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la o proba prelevata din mici din amestec de carne de vita si oaie. Ca urmare, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Caras-Severin, a efectuat un control oficial la unitatea care a comercializat acest produs si a dispus masurile prevazute in Planul National de Control. Mentionam faptul ca 24 probe se afla in lucru.

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimntelor judetene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum si masurile dispuse in cadrul Planului National de Control.

Share on Facebook