In perioada 05.09.2016 – 16.09.2016, in cadrul Planului National de Control au fost prelevate si analizate un numar de 115 probe, din urmatoarele categorii de produse: carne (sanitatie carcasa bovine, carne tocata ovina, carne tocata vita, pasta de mici amestec, hamburger de manzat, pulpa manzat, pastrama din pulpa de vita, carnati de casa amestec, antricot bovina) si lapte si produse din lapte (telemea oaie, telemea vaca, lapte crud vaca, cascaval, lapte crud capra, smantana, cas proaspat, branza proaspata de vaci, iaurt de vaca, branza telemea de capra), informeaza ANSVSA.

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri si dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, desemnate si instruite pentru a desfasura actiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificarii, din judetele: Bucuresti, Cluj, Calarasi, Botosani, Iasi, Timis, Caras Severin, Gorj, Braila, Galati, Satu Mare, Covasna, Brasov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramures, Neamt, Vrancea, Dolj, Calarasi, Buzau, Salaj, Bistrita Nasaud, Bacau, Alba, Valcea.

In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la 4 probe prelevate din:

  • proba recoltata din produsul mici (amestec vita/oaie), restaurant, judet Giurgiu;
  • proba recoltata din produsul cas proaspat, centru prelucrare lapte, judet Vaslui;
  • proba rezultata din produsul carne tocata vita, carmangerie, judet Iasi;
  • proba rezultata de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Timis.

Ca urmare, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, au efectuat controale oficiale la unitatile in care s-a depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus masurile prevazute in Planul National de Control.

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum si masurile dispuse in cadrul Planului National de Control.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Share on Facebook
Print Friendly