Alexandru Potor, FNGAL: Selectia Strategiilor de dezvoltare locala va avea loc pe 6 august. Speram sa atragem primele fonduri chiar din acest an

Facebook
Twitter

Selectia Strategiilor de Dezvoltare locala (SDL), pentru noua perioada de programare 2014-2020, urmeaza sa aiba loc pe data de 6 august 2016, existand astfel premise favorabile pentru demararea primelor proiecte, precum si pentru accesarea primelor fonduri europene chiar din acest an, este de parere presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL), Alexandru Potor.

„Speram ca din acest an, dupa selectia strategiilor (SDL) si dupa finalizarea anumitor etape administrative, sa putem trece la selectia de proiecte prin GAL si chiar la implementarea lor. Sper ca primele fonduri europene sa fie atrase de Romania chiar in acest an. Termenul programat de selectie a strategiilor este 6 august 2016. Pana la finalul anului mai sunt cateva etape administrative de depasit (incheierea contractelor de functionare efectiva si autorizarea GAL-urilor) si dupa aceea putem sa trecem la selectia de proiecte si implementarea lor. Pot fi cazuri in care, daca vorbim de sprijinul forfetar, o prima plata se poate face odata cu acordarea grantului, odata cu semnarea contractului de finantare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL).

Alexandru Potor estimeaza ca anul acesta vor fi depuse peste 215 Strategii de Dezvoltare locala (SDL), numarul Grupurilor de Actiune Locala ajungand la circa „215-220”, acoperind peste 91% din teritoriul national eligibil.

„Consideram ca vor fi depuse mai mult de 215 SDL-uri. Astfel numarul GAL-urilor din Romania credem ca va urca la circa 215-220, de la 163, cat avem in prezent. GAL-urile vor acoperi cumva totalitatea arealului eligibil – localitati rurale si urbane, sub 20.000 de locuitori. In perioada anterioara de programare acopeream doar 67% din teritoriul national potential eligibil. In perioada actuala, estimarea noastra este ca va fi o acoperire de 91-92% a teritoriulul national, eligibil. Vom fi una dintre tarile europene in care LEADER va avea o acoperire generala”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor.

De altfel, datorita numarului mare de solicitanti, Ministerul Agriculturii a decis de curand sa prelungeasca termenul de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) pana in data de 28 aprilie 2016, ora 16:00.

„Toate GAL-urile din Romania care intentioneaza sa depuna proiecte de Strategii de Dezvoltare Locala (SDL) sunt in plin proces de elaborare a documentelor strategice. Au fost foarte multe solicitari privitoare la prelungirea termenului de depunere, pentru ca aceste strategii care sunt depuse pentru perioada 2014-2020 au mai multe particularitati. Masurile continute vor fi oarecum atipice fata de cele care sunt cuprinse in PNDR. Practic, ele vor urmari direct prevederile Regulamentului European 1305/2013. In conditiile acestea, dificultatea elaborarii strategiilor este oarecum ridicata. Pe de alta parte, au fost colegi care au spus ca vor sa integreze o parte din ideile cuprinse in noua viziune a Guvernului cu privire la dezvoltarea clasei de mijloc, care a fost lansata la sfarsitul lunii martie de premierul Ciolos. A fost astfel nevoie de un ragaz, pentru a-si updata analiza documentara la aceste prevederi. Cam acestea au fost motivele pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de depunere. Ma bucur foarte mult ca acest lucru a fost inteles de factorii de resort si de MADR”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, presedinte al Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL).

Masura 19 – Dezvoltarea locala LEADER are o alocare financiara totala, pentru perioada 2014-2020, de 563.516.557 Euro, fata de 360 de milioane de euro, suma alocata pentru perioada de programare anteriora.

„GAL-urile sunt foarte importante deoarece acopera un segment oarecum deficitar. E vorba de intreprinderile mici si mijlocii, de fermierii tineri, mai putin puternici, dar care pot beneficia de finantare. Un exemplu relevant in acest caz, pe fosta programare, in cazul proiectelor care vizau dezvoltarea fermelor, partea de procesare, este ca valoarea medie a ajutorului public, pentru proiectele generate la nivelul GAL-urilor, a fost undeva in jurul cifrei de 24.000 de euro pe proiect. Pe axa I, valoarea medie a proiectelor a fost de 300.000 de euro. Asta arata foarte clar ca GAL-urile au propus si implementat proiecte mici, start-up-uri. Asta e factorul relevant, foarte important, ca acoperim acest sector sensibil al dezvoltarii economiei romanesti. Tinta noastra e sa dezvoltam o clasa de mijloc, mica, a intreprinzatorilor la sate”, ne-a mai spus presedintele FNGAL.

Ghidul solicitantului pentru Participarea la Selectia Strategiilor de Dezvoltare Locala este publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE