Anul trecut, Ministerul Agriculturii spunea ca isi propune, ca prin intermediul fondurilor europene din PNDR, sa ajute la infiintarea a peste 200.000 de hectare de livezi noi. Acest obiectiv ar putea sa fie greu de atins in conditiile in care o serie importanta de investitii pomicole au fost ratate in cadrul sesiunii de anul trecut.

De exemplu, in 2015, desi au fost depuse 6 proiecte de finantare cu fonduri europene pentru infiintarea unor livezi de nuc, niciun proiect nu a fost selectat.

„In sesiunea din anul 2015, din totalul de 65 proiecte depuse in cadrul Submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole – din PNDR 2020, 6 proiecte au vizat infiintarea livezilor de nuc, valoarea totala nerambursabila a acestor proiecte fiind de aproximativ 4,3 milioane de euro. Dintre acestea, 4 proiecte au fost declarate neeligibile, iar 2 au fost retrase de solicitanti pentru a fi redepuse in acest an”, se arata intr-un raspuns al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), la solicitarea StiriAgricole.ro.

De asemenea, AFIR precizeaza in cadrul raspunsului si motivul acestei situatii: „cauza principala o reprezinta noutatea tipului de finantare si necesitatea ca beneficiarii sa respecte toate criteriile stipulate in Ghidul solicitantului”, potrivit AFIR.

Unul dintre specialistii care au urmarit indeaproape acesta situatie este Ing. Iosif Kiss, membru al Societatii Romane a Horticultorilor, precum si proprietarul site-ului Nucifere.com.

„Din informatiile mele, nucul a fost cea mai solicitata specie pe noul PNDR, insa niciun proiect nu a trecut mai departe. Problema cea mai mare a fost ca nici macar consultantii care au depus cererile de finantare nu prea au stiut cu ce se mananca aceasta cultura. Astfel, cei care doresc sa acceseze fonduri europene pe specia nuc ar trebui sa acorde o atentie foarte mare proiectului tehnic al plantatiei. O firma de consultanta care face doar consultanta pentru accesarea fondurilor nu detine expertiza necesara pentru a alege si soiurile si schemele de plantare care se potrivesc unui anumit areal. Degeaba ai un dosar impecabil din punct de vedere juridic daca scapi din vedere latura tehnice, cea mai importanta de altfel”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Iosif Kiss.

Cei care doresc sa acceseze fonduri europene in cadrul Submasurii 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole” sunt sfatuiti de Ing. Iosif Kiss sa nu faca economii cand vine vorba de a cere consultanta de specialitate unor persoane cu experienta practica in infiintarea livezilor de nuc.

„Fac o recomandare calduroasa tuturor celor care vor sa faca un proiect cu fonduri europene ca nu cumva sa faca economii din punctul acesta de vedere apeland la oameni care nu au nici expertiza si nici experinta. Una e sa ai pregatirea tehnica, insa altceva este sa ai si practica in teren. la capitolul asta Romania sufera crunt. Anul trecut s-a vorbit mult despre dorinta Ministerului Agriculturii de a dezvolta peste 200.000 de hecatre de livezi noi in tara. Exista un soi de pragmatism la nivelul specialistilor horticoltori in vederea acestui deziderat. S-ar putea sa ajungem la doar 30.000 de hectare de livezi noi, ceea ce inseamna circa 15% din obiectivul propus”, mai spune Ing. Iosif Kiss.

Sprijinul financiar aferent Submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole poate ajunge pana la 1.050.000 euro in cazul fermelor mari, precum si in cazul formelor asociative.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca o noua sesiune de depunere a proiectelor cu finantare europeana va debuta la inceputul lunii aprilie.